Kam vse je letel Golob?

Vir: Moja Dolenjska

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec predsednika vlade sprašuje, zakaj so se njegovi stroški za letenje tako povišali. Za mesec avgust 2023 je namreč Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije glede na podatke iz aplikacije Erara za najem letal plačal kar 73.800 evrov.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je zato na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v katerem je zapisala, da je iz medijev in aplikacije Erar razvidno, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob za polete v mesecu avgustu 2023 z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Janez Let d.o.o., porabil 39.300 evrov. Za polete z zasebnimi letali, ki jih država najema pri podjetju FLYCOM Aviation d.o.o., pa v istem obdobju še 34.500 evrov. Skupaj je tako za avgust 2023 Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije po aplikaciji Erar obema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov.

Jelka godec zato od vlade zahteva seznam vseh poletov z zasebnimi letali podjetij Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. od 1. 6. 2023 do 30. 9. 2023, skupaj s specifikacijo podatkov o odhodu in prihodu letala, relaciji poleta, seznam potnikov ter stroške za vsakega od poletov. Obenem jo zanima ali je bil namen teh poletov službeni ali zasebni in, če je šlo za polete zasebne narave, prosi za podatek o pravni podlagi poleta, razlogih najema, namenu obiska, potnikih in stroških so pri tem nastali – uporaba službene oziroma poslovne kartice…?

Kot je v poslanskem vprašanju še zapisala Jelka Godec, je po lanski menjavi Vlade Republike Slovenije strošek najema letal za Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba porastel že na 41.700 evrov, obenem pa nevedla primerjavo, da je v letu 2020 Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa 9.500 evrov.