Kakšno kožo si želite v prihajajočih mesecih?

Samoporjavitvene kreme oz. izdelke za samoporjavitev poznamo že več desetletij, zadnja leta pa so se jim pridružili še izdelki za pospeševanje porjavitve.

V čem se razlikujejo in kaj jim je skupnega? Zakaj ne ščitijo pred škodljivimi učinki UV žarkov, čeprav koža porjavi?

Posebej za portal Luksuz.net so svoja znanja in opozorila delili Tanja Gutnik, diplomirana kozmetičarka in Petra Keršmanc, magistrica kozmetike, obe z Oddelka za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Samoporjavitev pa ni zanimiva samo za ženske, ampak izdelke poišče celo moški spol.

Porjavelost naše kože

Izpostavljanje UV žarkom sproži nastajanje kožnega pigmenta (melanina), ki je odgovoren za rjavo obarvanje kože. Porjavelost običajno nastopi nekaj dni po izpostavljanju in delno preprečuje prodiranje UV žarkov v globje plasti kože, kjer ti lahko povzročajo resne poškodbe, kot so sončne opekline, oslabljen imunski sistem, neenakomerna pigmentacija kože, predstopnje kožnega raka ter kožni rak, okvare oči in nenazadnje tudi zelo pospešeno staranje kože. Tako je jasno sporočilo obeh sogovornic.

Samoporjavitev

Temnejše obarvanje kože je možno dobiti tudi z uporabo izdelkov za samoporjavitev. Ti ne obarvajo kože zaradi tvorbe melanina, temveč obarvajo kožo rjavo zaradi reakcije nekaterih sestavin, npr. dihidroksiacetona (DHA), s prostimi aminokislinami in proteini v roženi plasti kože. Ob uporabi samoporjavitvenih izdelkov se koža obarva, ne da bi se izpostavljali sončnim oz. UV žarkom. To je vsekakor prednost, a le v primeru, da se jim res ne izpostavljamo, saj tako pridobljena obarvanost kože NE ŠČITI pred UV žarki. Reakcija obarvanja se sproži po 2-3 urah in se konča po 6 urah. Ker gre za površinsko obarvanost, je ta obarvanost kratkotrajna.

Pozor

Torej, pozor! Niti samoporjavitveni izdelki niti izdelki za stimulacijo porjavitve, t.i. marmalade niso namenjeni zaščiti kože pred UV žarki. Uporaba slednjih celo stimulira izpostavljanje le-tem, torej na nek način celo navajajo k (škodljivi) izpostavljenosti tem žarkom; na ta način se povečuje tveganje za nastanek sončnih opeklin, oslabljenega imunskega sistema, neenakomerne pigmentacije kože, kožnega raka, okvar oči in pospešenega staranja kože!