Kakšne so v resnici plače slovenskih poslancev?

Danes so medije preplavile cifre o plačah poslancev, standardni članek, na to se itak folk pali – kao, lej modele, nič ne delajo, pa bašejo tud po 5 jurjev.

Dragi moji, ne nasedat mastnim naslovom, dajte mal uprabljat svojo glavo.

Ja, nekateri imajo 5 jurjev, večinoma nekaj čez 4. Bruto. B.R.U.T.O. To pomeni, da jim na račun kapne dejansko okoli 2 čuka. Vse ostalo pobere nazaj država. Tud to ni slaba plača, priznam, ni pa glih za na rit past. Predvsem zaradi tega, ker te za ta 2 jurja na mesec lahko vsak na ulici čisto legitimno lahko pošlje v PM, za šankom ti pametuje kako je država v k…u, da itak samo kradeš, da je šlo vse v cvet …. saj veste kakšni smo, brihtni za znort. Da bi pa videli razliko med neto/bruto, to je pa že prehudo, ane. Za pljuvat je bruto dost bl fajn. 

Vir: https://www.mladina.si/91749/izjave-tedna/

Vsak je mel možnost kandidirat za poslanca. Zakaj torej niste?

Vir: FB

Pripisano

Po poročanju Slovenskih novic je bilo za plače poslancev in nadomestila nekdanjim poslancem namenjenih skoraj 430.000 EUR.

Ni slabo biti poslanec, tudi nekdanji poslanec ne 

Pri slednjih gre namreč za tiste poslance, ki se jim ni uspelo znova uvrstiti v parlament in še niso našli nove zaposlitve. Teh je kar 24 in imajo po prenehanju mandata pravico do nadomestila v višini 80 odstovkov zadnje plače, a za največ 6 mesecev.

Kaj pa plače drugod po Evropi?

Zmagovalci so grški poslanci, ki imajo skoraj 8.600 EUR osnovne plače, sledijo pa jim Nemci z dobrih 8.200 EUR. Več kot 5.000 EUR poslanske plače imajo tudi poslanci Italije (malce nad 5.000 EUR), Portugalske (5.218 EUR), Švedske (5.491 EUR), Belgije (6.758 EUR), Avstrije (8.160 EUR), Irske (7.723 EUR), Finske (6.335 EUR)

Najnižje osnovne plače brez dodatkov pa imajo poslanci madžarskega državnega zbora, in sicer manj kot 900 EUR.