Janša o Logarju: Če bi bil njegov cilj, da kandidira za predsednika stranke, potem bi seveda okrepil delo v njej in ne obratno

V tedniku Demokracija so v tem tednu objavili ekskluzivni intervju s predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo, v katerem je prvak opozicije prvič bolj obširno odgovarjal na vprašanja glede Anžeta Logarja.
Zgolj z defenzivo ne moreš premagati niti tako slabe kandidatke
Med drugim je na vprašanje novinarja Metoda Berleca, ali meni, da bo Logar ustanovil novo stranko ali mu bo prepustili SDS, Janša odgovoril, da bodo Logarju ustanovili novo stranko, kar da je bolj ali manj jasno že vse od poraza na predsedniških volitvah dalje.
Glede ocene Logarjeve predsedniške kampanje in distanciranja od Slovenske demokratske stranke med samo kampanjo je Janša ocenil, da je bil matematično njegov rezultat dober,  v primerjavi s predsedniškimi volitvami od leta 2002 naprej, najboljši, da pa ni bil objektivno boljši od rezultata Brezigarjeve, ki je leta 2002 resno ogrozila izvolitev Drnovška. Ob tem je dodal, da je bil Janez Drnovšek kandidat prve kategorije, medtem ko je bila Musarjeva daleč najšibkejša, oziroma daleč najbolj ranljiva in s tem najslabša kandidatka tranzicijske levice nasploh. Janševa ocena ob tem je, da zgolj z defenzivo ne moreš premagati niti tako slabe kandidatke.

Distanciranje od SDS v kampanji ni bilo le taktično za potrebe predsedniških volitev ampak bolj premišljeno

Na vprašanje novinarja, ali meni, da Logar ni šel na zmago, ampak na stranko, je Janša odgovoril, da zadeva ni tako enostavna in da bi bila bolj točna ocena, da ni šel na vse ali nič, kar je danes po vsem, kar se je dogajalo in od njega samega izvedelo po predsedniških volitvah, jasno vidno. Kot je dejal Janša, se je Logar sam ali po kakem nasvetu izven SDS, odločil, da bo na volitvah skoval politični kapital zase in ne za stranko, ki ga je podprla, zbrala podpise in sredstva za kampanjo ter mu omogočila, da je preko kandidature izven svojega rojstnega okraja postal poslanec ter nato minister, temveč zase. Kot ocenjuje Janša, distanciranje od SDS v kampanji torej ni bilo le taktično za potrebe predsedniških volitev, kot je velika večina njegovih volivcev mislila, ampak bolj premišljeno.
“Nikomur v SDS ni povedal, da bo po volitvah namesto zahvale stranki, ki mu je omogočila kandidaturo in nastop v drugem krogu, organizirala kampanjo in lepila plakate, najavil nekaj novega. Tako kot smo šele po volitvah iz njegovega intervjuja za Delo izvedeli, da se je za kandidaturo odločil že leto pred volitvami, dočim je nam na izvršilnem odboru stranke še pol leta kasneje razlagal, da mora še premisliti in se posvetovati z družino.”
Janša je v omenjenem intervjuju tudi prvič komentiral posvet poslanske skupine v Destrniku, kjer naj bi, kot so pisali mediji, vodenje stranke ponudil Anžetu Logarju. Kot je dejal, se je na posvetu na osnovi Logarjeve najave, da je na začetku nečesa novega, odprla razparava o t.i. političnem kapitalu iz predsedniških volitev, jasna želja vseh pa je bila, da se ta kapital investira tako, da bo stranki, ki ga je večinsko prispevala, koristil in ne obratno.
“Logarju ni nihče ponudil vodenja stranke, ker o tem v SDS odloča članstvo. Niti ne kongres, kot se piše in govori po medijih, ampak po spremembi statuta pred 7 leti o tem odloča članstvo na tajnih volitvah po občinskih odborih. Razen v času epidemije ali drugih izrednih razmer. Res pa sem dejal, da lahko na naslednjih SDS volitvah kandidira za predsednika in tako vnovči ta famozni kapital. Seveda pa to ne bi bilo nekaj »novega, velikega«, kot je bilo napovedano v Cankarjevem domu. SDS je sicer velika, ni pa nova, ker obstaja že 35 let.”
Kot je dejal Janez Janša, je razprava tekla tudi o tej drugi varianti, o vnovčenju kapitala z ustanovitvijo nove stranke. Prevladujoča ocena pa je bila, da bi neka nova stranka, ki bi jo ustanovil Logar, predstavljala dodano vrednost le v primeru, če bi se ji pridružil tudi kak enako močan in zmeren politični profil z leve sfere, pri čemer se je omenjalo ime Boruta Pahorja.

Logar se je vprašanjem poslanskih kolegov izmikal

Kot je dejal Janša, se je Logar v glavnem vprašanjem poslanskih kolegov izmikal in jasno je bilo, da SDS ni več krog, v katerem se posvetuje, preden sprejema odločitve. Poleg tega se je, kot pravi Janša, njegovo distanciranje od SDS nadaljevalo tudi po volitvah: “Če bi bil njegov cilj, da kandidira za predsednika stranke, potem bi seveda okrepil delo v njej in ne obratno.”

Potrebujejo še napad s hrbta

Na novinarjevo vprašanje, kako si razlaga Logarjevo izjavo, da je na naslednjem kongresu pripravljen prevzeti SDS je Janša odgovoril, da kot zavajanje. Kot dodatnen “dokaz”, da Logar res usanavlja stranko je dejal, da je cilj platforme enak kot leta 2011 z Virantom –  oslabiti SDS na naslednjih volitvah v DZ in preprečiti, da bi bila relativna zmagovalka volitev: “Ker je spet malo možnosti, da jim to uspe zgolj z novim obrazom, potrebujejo še napad s hrbta. Kar pa se dokazov tiče, jih ne manjka. Poleg že omenjenih gre za vrsto nagovarjanj naših članov in nekaterih lokalnih funkcionarjev, če bi se pridružili Logarjevi stranki. Nagovarja se tudi podjetnike za finančno podporo in mnogi sprašujejo, ali je to mogoče dogovorjeno in usklajeno. Štirje člani SDS iz Logarjevega volilnega štaba so iz stranke lansko leto izstopili. Gre za njegov najožji krog. Če bi res hotel kandidirati za predsednika stranke, jim česa podobnega najbrž ne bi svetoval.” Prej obratno, zaključi Janša.
Intervju je bil objavljen v tiskani izdaji Demokracije, 23.5.2024.