Janković draži vrtce in krči igralne površine

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili višje cene vrtcev. Cene programov bodo tako z oktobrom višje za 27 odstotkov, starši pa bodo zaradi uvedbe draginjske subvencije v povprečju plačevali 15 odstotkov več.
Na Mestni občini Ljubljana so navedli, da je zvišanje cen programov vrtcev nujno zaradi bistveno višjih stroškov dela, materiala in storitev ter stroškov živil od leta 2019, ko so nazadnje zvišali cene vrtcev. Ocenjujejo, da bodo letos v vrtcih imeli 9,98 milijona evrov več dodatnih stroškov kot leta 2022.
Opozicija je povišanju cen nasprotovala, v razpravi so svetniki izpostavljali, da bi lahko višje stroške zaradi povišanja plač financirali iz mestnega proračuna. Svetnica SDS Maruša Babnik se je sklicevala na koalicijsko pogodbo, da stroški povišanja plač ne bodo prešli na uporabnike in svetnike Gibanja Svoboda, SD in Levice pozvala, naj glasujejo proti in sledijo svojim lastnim zavezam. Svetnica Vesne Jasminka Dedić je dejala, da je podražitev neutemeljena, saj ne upošteva dodatnih razpoložljivih sredstev, ki jih država oziroma ministrstvo za vzgojo in izobraževanje predvideva v nacionalnem akcijskem načrtu za jamstvo za otroke. Višjim cenam vrtcev nasprotuje tudi svetnik liste Glas za otroke in družine Aleš Primc, ki je v razpravi poudaril, da je nesprejemljivo prevaliti dvig stroškov na starše z vidika socialnega položaja in sporočila mladim družinam, da naj se ne odločajo za otroke.
Mestni svetniki so na današnji seji potrdili tudi manjšo notranjo igralno površino v vseh javnih vrtcih Mola od letošnjega šolskega leta do leta 2027/28, ki bo znašala najmanj dva kvadratna metra igralne površine na otroka, pri čemer se za izračun notranje igralne površine na otroka upošteva dejansko število vključenih otrok. V pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca sicer piše, naj se na otroka praviloma zagotovi štiri kvadratne metre igralne površine oziroma ne manj kot tri kvadratne metre. Samostojna svetnica Tina Bregant je dejala, da otroci za normalen razvoj potrebujejo dovolj prostora za gibanje, razvoj motoričnih veščin in igro, svetnica SDS Darinka Kovačič pa je poudarila, da se v “prenatlačenih” oddelkih tudi bolezni hitreje širijo. Podobno je opozoril tudi svetnik Piratske stranke Slovenije Jasmin Feratović, ki je citiral mnenje strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer predlogu nasprotujejo, saj se bo tako povečala nevarnost širjenja bolezni, zmanjšala kakovost zraka v prostorih in povečala nevarnost poškodb.
Janković pa je dejal, da so ljubljanski vrtci najboljši v Evropi, sklep pa da je treba sprejeti, saj hočejo v vrtce sprejeti vse otroke, ki zanje zaprosijo.