Jan, rojen si 13. septembra 2004. Nekaj dni pred začetkom jeseni boš dopolnil 13 let in vstopil v 8. razred OŠ Komenda. Ali se že veseliš novega šolskega leta? Kateri so tvoji najljubši predmeti na urniku?

O novem šolskem letu še ne razmišljam. Počitnice so pravi užitek, saj imam več prostega čas in se lahko posvetim dejavnostim, za katere med šolo nimam časa.. Moji najljubši predmeti v šoli so športna vzgoja, slovenščina in zgodovina.

Zdaj pa o šahu. Se še spominjaš prve šahovske partije, ki si jo odigral? S kom? Kdaj se je pravzaprav začela tvoja šahovska pot? Najbrž vsi začenjamo šahovsko pot s porazom.

S šahom se prvič srečal na krožku, v osnovni šoli. Zelo hitro sem osvojil osnove premikanja figur in ker sem bil nad njim tako navdušen, so mi starši kupili šah, da sem lahko igral tudi doma. Igre se nisem nikoli naveličal, prej mi je zmanjkalo nasprotnikov, ki so bili pripravljeni z menoj igrati. Po nekaj porazih sem kmalu začel  premagovati učence, ki so bili starejši od mene in so že dalj časa obiskovali krožek.  Ker sem hitro napredoval, me je učitelj povabil v klubsko šahovsko šolo.

Kmalu tudi premagamo svojega nasprotnika. Kdo je bil tvoja čisto prva šahovska »žrtev«?

Tega se ne spomnim prav dobro, vem pa da sem se po dveh mesecih igranja udeležil regijskega tekmovanja in z drugim mestom osvojil svojo prvo medaljo na katero sem bil zelo ponosen. Medalja mi je prinesla tudi uvrstitev na državno prvenstvo, ki je bilo tisto leto v Rogaški Slatini.

V tvoje življenje so z vstopom v šolo prihajali učitelji in učiteljice. Med njimi so bili tudi šahovski. Kateri med njimi so te najbolj obogatili s šahovskim znanjem? In s kakšnim?

Šahovskih učiteljev nisem imel veliko, a me je vsak po svoje obogatil s šahovskih znanjem. Na začetku je bil moj učitelj na krožku in v klubski šoli Franc Poglajen. Pred državnim prvenstvom do 8 let sem nekaj časa individualno treniral z Bogdanom Osolinom. Od leta 2013 dalje pa resno treniram z Martinom Kodričem. Martin Kodrič mi daje ogromno novega šahovskega znanja, ki ga uporabljam v partijah. Dosegel sem velik napredek in uspehi so se vrstili eden za drugim. Martin me tudi spremlja in pripravlja na vseh tekmovanjih. Pomagal  mi je  izboljšati rating in pridobiti višjo kategorijo.. Zaključil sem tudi Srednjo šahovsko šolo, ki jo je vodil Anton Praznik.

Kateri so bili tvoji prvi šahovski uspehi oz. dosežki? Kdaj se je začela tvoja strma pot navzgor, proti različnim šahovskim vrhovom? Domačim in tujim.

Kot sem že omenil je bil zame na začetku zelo velik uspeh drugo mesto na regijskem tekmovanju. Leto kasneje sem postal državni prvak v standardnem in v pospešenem šahu v kategoriji do 8 let in osvojil 17. mesto na Evropskem prvenstvu v Pragi. Leta 2013 sem osvojil 3. mesto v Cmureku na prvenstvu Evropske unije. Največji uspeh do sedaj sem osvojil na evropskem prvenstvu leta 2015 v Poreču, kjer sem v kategoriji do 12 let, v močni konkurenci osvojil bronasto medaljo in leta 2016 z osvojitvijo sedmega mesta na svetovnem prvenstvu v Batumiju v Gruziji. .

Velik uspeh sem v letu 2016 osvojil tudi v Novem Sadu, saj sem zmagal turnir in postal Evropski prvak v pospešenem šahu v kategoriji do 12 let. V letošnjem letu sem uspeh nadgradil, saj sem v Budvi osvojil naziva Evropski prvak v pospešenem in Evropski prvak v hitropoteznem šahu, oboje v kategoriji do 14 let.

Foto: Luka Rifelj
Jan s pokalom, zraven njega njegov trener Martin Kodrič, ob njem pa še njegov oče in mami. Foto: Luka Rifelj

Imaš še shranjeno svojo prvo resno zapisano šahovsko partijo (na formularju)? Pošlji mi jo, prosim. Zanimivost za objavo naj bo!

Na začetku partij še nisem zapisoval. Imam pa shranjeno partijo, ko je najboljši slovenski šahist velemojster Luka Lenič za promocijo šaha z zavezanimi očmi hkrati igral šest partij naenkrat. Eno izmed partij je igral z menoj, saj sem bil povabljen kot državni prvak v kategoriji do 8 let. (pošiljam sken formularja).

Želel sem si zmago, vendar je Luka uspel premagati vse nasprotnike.

V zadnjih dveh oz. treh letih si nanizal kar nekaj lepih šahovskih uvrstitev (in zmag, seveda) v mladinski pa tudi v članski konkurenci. Katere tri bi rad posebno izpostavil oz. poudaril? Predvidevam, da tvoji starši skrbno bdijo nad tem, zato lahko pošlješ tudi svoj »šahovski arhiv« vseh šahovskih uspehov oz. uvrstitev.

Največ mi pomenijo medalje oz. dosežki iz mednarodnih tekmovanj:
Mesto European Youth Chess Championship, U12, Poreč
Mesto, World Youth Chess Championship, U12, Batumi, Gruzija
Mesto Europian Youth rapid Chess Championship,U14

Pomembnejši mednarodni šahovski dosežki:
2013  European Union Youth Championship, U9                          3. mesto
2015  European Youth Chess Championship, U12                         3. mesto
2016  World Youth Chess Championship, U12                              7. mesto
2016  Europian Youth rapid Chess Championship,U12                   1. mesto
2016 Team Europian Youth rapid Chess Championship,U14           3. mesto
2017 Europian Youth rapid Chess Championship,U14                    1. mesto
2017 Europian Youth blitz Chess Championship,U14                      1. mesto
Pomembnejši državni šahovski dosežki
2012  Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 8 let                   1. mesto
2013  Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 10 let                  1. mesto
2014  Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 10 let                  2. mesto
2015  Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 12 let                  1. mesto
2016 Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 12 let                   1. mesto
2017 Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 14 let                   3. mesto
2017 Mladinsko državno prvenstvo v kategoriji do 20 let                   2. mesto
Pomembnejši dosežki v članski kategoriji
2015 Pirčev memorial,  B turnir                                                  2. mesto
2016 Pardubice open, B turnir                                                    11. mesto
2017 Državno člansko prvenstvo Maribor                                    12. mesto
2017 HIT open, A turnir                                                             19. mesto

Zagotovo si silno želiš, da bi nekega dne postal tudi šahovski velemojster. Kako se sploh postane šahovski velemojster? Že veš to?

Moja velika želja je, da nekoč postanem šahovski velemojster. Zavedam se, da je pot do tja dolga in naporna in brez trdega dela ni uspeha. Postopoma moram izboljšati rating nad 2500 in osvojiti tri norme. Želim si, da bi mi to uspelo in da bi me družina še naprej podpirala in spodbujala. Zelo sem vesel, da me je podprla tudi Šahovska zveza Slovenije in me uvrstila med perspektivne šahiste in v projekt velemojster.

Kateri velemojstri, domači in tuji, živi in že pokojne šahovske legende, so te najbolj navdušili s svojimi šahovskimi vragolijami, partijam?

Najbolj so me navdušili Aleksander Aljehin, Robert James Fischer in Vladimir Kramnik.

Kateri šahovski turnirji so pred tabo do konca letošnjega leta? In katere načrtuješ že v letu 2018?

Pred menoj sta v letošnjem letu še vsaj dva velika turnirja. Naslednji teden bom nastopil na ekipnem evropskem prvenstvu na Poljskem za reprezentanco Slovenije v kategoriji do 18 let. Sredi septembra bom odpotoval v Južno Ameriko, in sicer v Urugvaj, kjer bo mladinsko svetovno prvenstvo. Igral bom tudi v Osrednji ligi.

Za leto 2018 že načrtujem Hit open, Državno mladinsko prvenstvo, Državno člansko prvenstvo, Pardubice open in svetovno ali evropsko prvenstvo mladih.

Jan, kaj ti sploh pomeni šah, ta kraljevska igra, ki si ji do sedaj posvetil že zelo veliko časa? Bi lahko živel brez njega? Kaj te poleg šaha še zanima? Kaj še počneš v prostem času?

Šah mi pomeni zelo veliko, pravzaprav mi poleg šole predstavlja enega bistvenih ciljev v življenju. Brez šaha si ne predstavljam svojega življenja, saj me spremlja skoraj na vsakem koraku. Poleg šaha rad berem, igram nogomet, kolesarim,  plavam in se potapljam.

Jan, hvala ti za vse tvoje “poslane” odgovore, za najin prvi intervju.

Želim ti, da bi uresničil v svojem življenju vse šahovske pa tudi “nešahovske” cilje!

Bogdan Osolin

P.s.

Pa še Janova partija z njegovim komentarjem in s pomočjo njegovega trenerja.