Pripadam tisti generaciji, ki je v 90-ih letih vstajala ob treh zjutraj samo zato, da bi lahko gledala dvoboje moštev v NBA ligi.

Glavna atrakcija je bil Michael Jordan, ob njem pa še vrsta odličnih igralcev, ki so nam ponujali čarovnijo na parketu kar nekaj let. Z upokojitvijo Jordana sem prenehal spremljati NBA ligo in šele pred kratkim sem ponovno oživel zanimanje, predvsem zaradi Dončića. Pravi užitek je gledati njegove predstave, zlasti ko se ponudi dvoboj z LeBronom.

LeBron in Dončić sta na parketu nasprotnika, zunaj igrišča pa prijatelja. Izjemno spoštujeta drug drugega.

James LeBron se je rodil 30. decembra 1984 v mestu Akron v ameriški zvezni državi Ohio. Njegova mama je imela ob rojstvu samo 16 let in fant je odraščal brez očeta. Imel je zelo težko otroštvo, saj je imela mama ponavadi dve službi hkrati samo zato, da bi lahko preživela. Ker ji na dolgi rok ni zneslo ne časovno ne finančno, sta bila pogosto vržena iz stanovanja, zato je mama Jamesa oddala botru Franku Walkeru, ki je bil hkrati tudi športni trener. In ravno Frank je 9-letnega Jamesa spoznal s košarko.

Njegov izjemni talent se je razvil do te mere, da je do sedaj trikrat osvojil šampionski prstan NBA lige, dvakrat je z ameriško reprezentanco zmagal tudi na olimpijskih igrah in štirikrat je osvojil prestižni naslov najbolj koristnega igralca v NBA ligi. Je tudi tretji na lestvici po številu doseženih točk v ligi, pred njim sta samo Kareem Abdul-Jabbar in Karl Malone. LeBron je zagotovo eden najboljših košarkarjev zadnjih 15 let in v zgodovino športa se bo zapisal tudi kot eden najboljših zaslužkarjev.

Leta 2016 sta več od njega zaslužila samo Christiano Ronaldo in Lionel Messi.

Pa vendar je prizemljen človek s čutom za skupnost in investicije v lokalno družbo. Finančno podpira kar nekaj človekoljubnih organizacij in pred tremi leti je muzeju Smithsonian podaril 2.5 milijona dolarjev za postavitev razstave v spomin na boksarja Muhammada Alija, najbolj pa me je očaral njegov odnos do rojstnega kraja. Ne glede na to, da služi milijone in živi v lepi hiši v Los Angelesu, redno spremlja dogajanje v rojstnem mestu. Pogosto ga obišče in vedno išč možnosti, kako bi lahko pomagal.

Pred kratkim je podpisal sporazum z univerzo v Akronu, s katero se je obvezal od leta 2021 naprej najbolj nadarjenim studentom podariti 2,300 štipendij vsako leto.

Pred kratkim pa se je zgodil dogodek, na katerega je LeBron izjemno ponosen, ne glede na to, da ni povezan z njegovimi izrednimi uspehi na parketu.

Z učiteljicami in učitelji

LeBron je namreč intenzivno študiral številke otrok v rojstnem kraju, ki so zapuščali šolo, saj je na lastni koži doživel težave pri izobraževanju zaradi finančnih problemov. Šokiralo ga je, ko je videl odstotek otrok, ki so enostavno nehali prihajati k pouku. Ko se je s pomočjo strokovnjakov poglobil v analizo, so ugotovili, da je bil glavni vzrok neurejeno ekonomsko-socialno stanje družin, zato so mestni občini predlagali ustanovitev nove šole, ki bo povsem ista, kot so standardne osnovne šole, vendar s to razliko, da bo imela širšo podporo in večjo pahljačo obšolskih programov, ki bodo pomagali družinam in učiteljem zadržati otroke v razredih.

Oblasti so odobrile načrt in 30. julija 2018 se je odprla nova osnovna šola, ki je sprejela prvih 240 učencev.

Nakup in obnovo šolske zgradbe je financiral košarkar in tudi v nadaljevanju bo pokril večji del obratovalnih stroškov. Šolski program je državni, vendar ima šola celo vrsto dejavnosti, ki naj bi pomagali otrokom dokončati šolo. Da bi pomagali šibkejšim družinam, staršem ni treba plačati šolnin, uniform in hrane v času pouka. Prav tako imajo zagotovljen brezplačen prevoz do 3 km oddaljenosti od šole in zastonj uporabo koles ter čelad, saj želijo otroke spodbujati h kolesarjenju.

Šolska avla

Impresivna je že sama šolska avla, ki je polna motivacijskih sporočil in muralov, ki otroke opominjajo in spodbujajo k vztrajnosti ter učenju. Ko so odprli šolo, je James izjavil, da je to njegov najbolj pomemben dosežek v življenju.

Investicija se je pokazala kot zelo uspešna, saj so učenci šole že v prvem letu imeli najboljši povprečni uspeh v lokalnem šolskem okrožju.

Ko so ga vprašali, zakaj je podprl idejo o novi šoli za otroke iz socialno ogroženih družin, je odgovoril: „Zelo dobro so mi znane težave teh otrok, ki odraščajo v soseskah, polnih drog, nasilja in orožja. Če sem v situaciji, ko lahko pomagam, saj imam sredstva, ljudi, program in mesto ob sebi, zakaj ne?“