Besed predsednika vlade, ki je na seji državnega zbora izjavil, naj se manjkajoči (SDS) poslanci bojijo novega notranjega ministra, se ne da razumeti drugače kot grožnje, kar je za premierja deklarativno demokratične države najmanj nedopustno.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z napovedjo ob predstavitvi predloga za kandidata za ministra za notranje zadeve.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Predsednik Vlade dr. Robert Golob je na 7. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije včeraj, 21. februarja 2023, pri predstavitvi oziroma dodatni obrazložitvi predloga za kandidata za ministra za notranje zadeve dejal naslednje: »Veseli me, da je danes klop v celoti prazna, da ne bo nesporazumov, kdo pripada komu in kdo je neodvisen in kdo se boji korupcije oziroma preiskovanja korupcije. Mislim, da je ta odgovor najboljši pokazatelj kako se in zakaj novega ministra bojijo nekateri in prav je, naj se ga kar bojijo.« Iz podane dodatne obrazložitve predloga za kandidata za ministra za notranje zadeve izhajajo elementi grožnje.

Vlado Republike Slovenije zato sprašujem naslednje:

1. Ali je predsednik Vlade Republike Slovenije pri tem grozil poslankam in poslancem Državnega zbora in kako podano navedbo utemeljuje predsednik Vlade Republike Slovenije?

2. Ali to pomeni, da bo predsednik Vlade Republike Slovenije vplival na delo ministra za notranje zadeve in Policije, organa v sestavi ministrstva? Kako bo to vplivalo na depolitizacijo Policije?

3. Kako navedeno grožnjo poslankam in poslancem, ki izhaja iz dodatne obrazložitve, ocenjuje Vlada Republike Slovenije?

Spletno uredništvo