Ali bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prevzel odgovornost za to, da bo potrebno za projekt energetske sanacije UKC Ljubljana zagotoviti sredstva slovenskih davkoplačevalcev, namesto da bi bil izveden z nepovratnimi evropskimi sredstvi?

 

Prejšnja vlada je zagotovila evropska sredstva za energetsko sanacijo Univerzitetnega kliničnega centra in to kar v višini 50 milijonov evrov. Po prevzemu oblasti s strani aktualne vlade so najprej govorili o nepravilnostih, nato so začeli z menjavo vodstva UKC in na koncu sredstva preusmerili drugam. Sanacija UKC pa naj bi se opravila s sredstvi iz proračuna, torej sredstvi državljank in državljanov Slovenije. Poleg vsega pa je minister za zdravstvo napovedal tudi podražitev le te sanacije za kar 30 odstotkov predvidene cene, za 15 milijonov evrov.

Ne smemo pa spregledati dejstva, da je komisija za preprečevanje korupcije  v teh dneh postopek ustavila, saj pravilnosti ni zaznala.

Poslanec SDS Zvone Černač je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z energetsko sanacijo UKC Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

v začetku letošnjega junija je stekla energetska sanacija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v okviru katere je bilo predvideno, da bo stavba dobila nova okna, izolacijo, fasado, streho, delno pa bo urejeno tudi prezračevanje. Z dodatnimi sredstvi je bila predvidena celovita prenova, dobili bi praktično nov UKC Ljubljana. Projekt »Covid-19 celovita energetska sanacija stavbe UKC Hospital« bi bil v celoti financiran iz evropskih sredstev REACT–EU, in sicer v višini skoraj 50 milijonov evrov. Sredstva so bila zagotovljena v času prejšnje vlade.

Že kmalu po začetku sanacije naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prejel informacije o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega razpisa, ki jih je predal Komisiji za preprečevanje korupcije, slednja pa je uvedla postopek. V. d. Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder in svetovalec ministra je takrat povedal: »V primeru, če bi se ugotovila kakršnakoli nepravilnost ali korupcija, pogodba seveda pade, s tem pa pade tudi črpanje evropskih sredstev.« Kmalu za tem je stekel postopek menjave direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča, ki ga je minister za zdravje javno pozval k odstopu.

Novembra letos je minister za zdravje pojasnil, da je Vlada RS evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte, energetsko sanacijo UKC Ljubljana pa da bodo financirali iz državnega proračuna. Javnost je seznanil tudi z informacijo, da se je projekt podražil za približno 15 milijonov evrov.

Danes pa lahko v medijih beremo, da je Komisija za preprečevanje korupcije ustavila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila in energetske prenove glavne stavbe UKC Ljubljana, saj v predhodnem preizkusu ni zaznala kršitev protikorupcijskega zakona.

Glede na vse navedeno me zanima:
1. V katere projekte so bila preusmerjena sredstva, ki so bila zagotovljena za celovito prenovo UKC Ljubljana?
2. Ali bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prevzel odgovornost za to, da bo potrebno za projekt energetske sanacije UKC Ljubljana zagotoviti sredstva slovenskih davkoplačevalcev, namesto da bi bil izveden z nepovratnimi evropskimi sredstvi?
3. Ali bo Vlada RS z vidika odgovornega ravnanja z javnimi sredstvi spremenila svojo odločitev in sanacijo UKC Ljubljana vendarle financirala z evropskimi sredstvi, kot je bilo sprva predvideno?
4. Koliko bodo znašali stroški, ki jih bodo morali plačati slovenski davkoplačevalci zato, ker je bilo izbranemu izvajalcu onemogočeno izvajanje projekta in kdo bo za to odgovarjal?

 

 

Spletno uredništvo