Direktor PU Novo mesto: Vsi se bomo morali na nek način zavarovati

Občinski svetniki Občine Šentjernej so konec oktobra na seji občinskega sveta razpravljali o romski problematiki, ki jim povzroča vedno več preglavic. Kot so izpostavili, so na njihovem območju vlomi in ropi vse bolj pogosti, prav tako drugi incidenti, zaradi česar se ljudje ne počutijo več varno in svoj bes zgrinjajo na policijo.

Na občinsko sejo sta bila vabljena tudi tudi direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič in načelnica PP Šentjernej Tamara Bizjak, ki sta dejala, da tudi policija ne more delati čudežev. Juršič je dejal, da policija pri prometnih prekrških lahko le izda plačilni nalog, pri čemer plačilni nalog nekaterim ogromno pomeni, drugim pa nič. Bolj zanimiv pa je bil stavek: “Moramo se zavedati, da živimo v času, ne 20 let nazaj, ko se bomo morali vsi na neki način zavarovati.”

Aleš Štrbanc, občinski svetnik SDS, je izpostavil, da so ljudje izgubili zaupanje v policijo. “Kradejo kmetom, kradejo po domovih … Policisti pridejo, zapisnik naredijo, pravijo, kaj naj mi s tem.” Podobno je razpravljal tudi Jurij Krštinc iz Liste za celostni razvoj: Vlomi so na dnevnem redu, kot da živimo, ne vem, kje. Ljudje si ne morejo več privoščiti niti pogreba, ne da bi imeli doma najetega enega varnostnika.

Šentjernejski župan Jože Simončič je ob tem spomnil, da so na  državni ravni padli predlogi, ki so jih pripravili nekateri slovenski župani in v parlamenarno proceduro vložili skupaj s podpisi 5.000 volilcev, nanašali pa so se na izboljšanje razmer otrok v socialno težavnih okoljih, a bili so v Državnem zboru s strani vladajoče koalicije zavrnjeni. Simončič je še dejal, da se bodo morali ljudje samoorganizirati, če se stvari kaj ne spremenijo, o čemer se že govori tudi v njihovem koncu, »in jaz jim pri tem ne bom branil. A ko bo prišlo do tega, bo šla država v franže!«