Nova direktiva Evropske unije bi utegnila pomeniti konec kebaba, ene najbolj priljubljenih vrst hitre hrane v Evropi.

Evropski parlament bo kmalu odločal o sprejetju nove direktive, ki prepoveduje dodajanje fosfatov v zmrznjeno meso. Gre za snovi, ki naj bi bile škodljive človeškemu zdravju, raziskave pa kažejo tudi na povezavo med zauživanjem fosfatov in povečanim tveganjem za srčne bolezni. Napovedana direktiva je na noge dvignila že številne ponudnike kebaba, saj bi njeno sprejetja ogrozilo celotno kebab industrijo, ki v Evropi služi milijarde evrov letno.

Samo v Nemčiji dnevno prodajo približno tri milijone porcij kebabov, v proizvodnji in pripravi te jedi pa dela več deset tisoč ljudi. Doner kebab je ena najbolj priljubljenih vrst ulične hrane v Evropi, izjemno priljubljena pa je tudi pri nas. Tako je npr. v strogem središču Murske Sobote moč najti kar štiri ponudnike kebaba, da ne omenjamo ostalih mest v Sloveniji, na čelu z Ljubljano. V vrstah za kebab pa je moč videti tako mlade, kot tudi starejše lačne ljudi.

V čem pa je bistvo problema? Ponudniki kebaba mesa ne pripravljajo sami, temveč kupujejo globoko zamrznjeno, že pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso bolj kompaktno in se ne izsuši. In ravno zaradi teh dodanih fosfatov sedaj na nitki visi celotna ponudba kebaba v okviru EU – če bo resolucija sprejeta v obliki, kot je predlagano, potem se ne bo smelo uporabljati mesa z dodatkom fosfatov.

Bomo potem še lahko jedli kebab? Verjetno da, a bo potrebna sprememba proizvodnje mesa in okus gotovo ne bo več tak, kot ga poznajo sedanji ljubitelji kebaba širom Evrope.

 J.S.