Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora se je danes prvič sestal in začel s svojim delom. Predsednik vlade Robert Golob je pred dnevi vodenje sveta ponudil direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač, ki je ponudbo v četrtek zvečer tudi sprejela.

 

Ob objavi o sprejetju ponudbe je povedala, da v inštitutu verjamejo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja. Dodala je še, da ne ve v kaj se spušča, kaj jo čaka in kako bo vse skupaj potekalo, ter da se je odločila, da za opravljanje funkcije vodenja strateškega sveta ne bo vzela sejnin, ki pripadajo kot plačilo vsakemu v tem svetu.

Včeraj je zapisala:

“Dober večer vsem,
pišem vam, ker sem pred dvema dnevoma dobila povabilo za koordinacijo in članstvo v Strateškem svetu za preprečevanje sovražnega govora.
Vabila nisem pričakovala, saj smo v Inštitutu 8. marec tako kot do vsake oblasti tudi do trenutne vlade kritični. Pa je vseeno prišlo in prišlo je ravno med kampanjo Samo ljubezen.
Kampanje, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora in njegovih negativnih učinkov. Kampanje, ki vzpostavlja prakse kolektivne solidarnosti in ustvarja skupnost povezanih ljudi, ki širijo strpnost in prijaznost.
Povabilo sem vzela resno, s članicami in člani programskega odbora Inštituta smo se o njem veliko pogovarjali. Odločitev, ki sem jo sprejela, je bila težka, porajala so se mi številna vprašanja in pomisleki.
S pomisleki nam je pisal tudi marsikdo izmed vas in se spraševal, kaj to pomeni za Inštitut in njegovo neodvisnost.
Vrgli smo se v raziskovanje, kaj strateški sveti sploh so. Ugotovili smo, da so neodvisna posvetovalna telesa, ki so sestavljena iz predstavnikov in predstavnic civilne družbe, univerze, institucij in ministrstev. Njihove odločitve so samo priporočila, predsednik vlade ter ministri in ministrice pa so tisti, ki se odločajo, kaj od priporočil bodo upoštevali in česa ne. Ugotovili smo tudi, da predsedovanje takemu svetu ni zaposlitev. Je samo funkcija koordiniranja sestankov in aktivnosti.
Ena izmed prednosti tovrstnih svetov je, da za isto mizo sedejo različni deležniki in deležnice, ki imajo možnost skupaj oblikovati predloge sprememb.
Ker v Inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti.
Ob tem sem se odločila, da za opravljanje te vloge ne bom vzela niti evra. Ne bom prejemala sejnin in potnih stroškov, vse delo bom opravljala brezplačno. Čeprav smo v inštitutu prepričani, da mora biti vsako delo ustrezno plačano, v takih situacijah pretehta naše načelno stališče, da ne sprejemamo ali kandidiramo za nobena vladna denarna sredstva.
Na marsikatero vprašanje, povezano s strateškim svetom, pa trenutno ne znam odgovoriti.
Ne vem, če bom nalogi kos.
Ne vem, če bo svet produciral kvalitetne predloge.
Ne vem, ali bo vlada predlogom zares prisluhnila.
Vem pa, da bom naredila vse v moji moči, da bo svet deloval dobro.
Vem, da bomo v Inštitutu še vedno ostali kritični do vlade.
Vem, da se bomo še naprej borili za javno zdravstvo, šolstvo, socialno državo, za tisto, kar nam je skupno.
In fajtali dalje.
Pa lep pozdrav,
Nika”

“Danes je potekala prva redna seja Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. Zelo sem vesel, da so se odzvali tako imenitni strokovnjaki iz civilne družbe, na drugi strani tudi poklicani uradniki iz izvršne veje oblasti, predvsem pa, da je sprejela povabilo k vodenju tega sveta gospa Nika Kovač. Glavni namen strateškega sveta je, tako kot pri preostalih strateških svetih, da svetuje s svojimi pogledi na to, kako sovražni in sovraštveni govor nasloviti, zato da ga bomo v družbi preprečevali, tudi sankcionirali, če bo potrebno, predvsem pa zato, da bo družba na dolgi rok bolj zdrava in stabilna,” je povedal premier Robert Golob.

Po njegovih besedah je bil današnji prvi sestanek bolj spoznavni, saj so se na seji predstavili vsi člani tega sveta in poprosil vse, predvsem politike in vse javno izpostavljene osebnosti, da se zavejo škodljivih posledic sovražnega govora in da se mu striktno izogibajo ter da vsak poskuša v javni dialog dosledno vnašati spoštljivost.

Spregovorila je tudi predsednica Strateškega sveta Nika Kovač, ki je med drugim dejala, da je pred njimi veliko dela, zaveza vseh pa, da bodo delali konkretne stvari in dali konkretne rezultate. Kot je poudarila, se bodo borili proti sovražnemu govoru in za bolj strpno družbo.

Nika Kovač po seji: “Ustanovitev neodvisnega strateškega sveta je pomembna, ker prepoznava problem sovražnega in sovraštvenega govora. Fotografirali pa se bomo in govorili, ko bomo kaj naredili.

Medtem pa se je na omrežjih razvnela debata okrog sveta in proti komu bodo usmerjeni njegovi člani.

Ali bo tudi v tokratni Golobovi ponudbi podobno kot je v primeru ponujenega sodelovanja Erika Breclja v Strateškem svetu za zdravstvo? Prej smo ga namreč videvali skoraj na dnevni bazi, kako je kritiziral odločitve v zdravstvu, ali bolje če rečemo nesprejemanje odločitev, danes pa ga sploh redko kdaj slišimo.

Če pogledamo delovanje Kovačeve v zadnjem obdobju, lahko vidimo, da so njene grožnje s tožbami predvsem in vedno usmerjene v tiste, ki si delijo drugačna politična prepričanja od nje same.  Med drugim je zgolj zaradi objave novinarja Bojana Požarja o ceni obleke, ki jo je na nekem dogodku nosila, že grozila s tožbo.

Mnogim se ob tem zastavlja vprašanje, ali bo enako postopala tudi do tistih, ki so njeni sodelavci oziroma prijatelji. Na družabnem omrežju Twitter se je nekdo potrudil in zbral nekaj zapisov njenega prijatelja, ki so nadvse žaljivi. Kako bo v takih primeri ravnala nova predsednica Strateškega sveta?

V Strateškem svetu pa sedi tudi Dragan Petrovec, ki je Janševe podpornike pred sodiščem označil za zametek drhali. A očitno to za nekatere ni sovražni govor.

Vsekakor bo zanimivo spremljati delo tega sveta, njihove odločitve in njihovo politično “neopredeljenost” pri sprejemanju takšnih in drugačnih odločitev.

Spletno uredništvo