Usedla se je v kabino in pregledala je vse instrumente, preden je prižgala motor. Potem je zaprla kabino in z letalom se je počasi usmerila po pisti.

Ko je imela dovolj moči v motorju, se je pognala v nebo, kjer se je počutila najbolj svobodno. Čeprav je imela samo 15 let, je uživala v neskončni modrini in adrenalinskih spustih, ne vedoč, da bo samo čez nekaj let postala strah in trepet sovražnika.

Lidija Litvyak se je rodila 18. avgusta 1921 v kraju Krasny Luch, ki je danes del Ukrajine. Mama je bila prodajalka, oče je bil uradnik, ki je izginil v Stalinovih čistkah, tako da je Lidija odraščala sama z mamo. S 14-imi leti se je vpisala v letalsko šolo za mladince in leto kasneje je opravila svoj prvi let. Svoje izobraževanje je nadaljevala na letalski akademiji in postala je inštruktorica. V času nemškega napada na Sovjetsko zvezo junija 1941 je bila stara 19 let. Kljub izjemno nevarni situaciji se je brez obotavljanja želela priključiti vojaškim letalskim silam, vendar je imela premalo ur letenja, zato se je z lažno statistiko (povečala je število ur za 100) prijavila v 586. letalsko enoto, ki so jo sestavljale same pilotke. Bila je sprejeta.

Bojni krst je doživela ravno v bitki za Stalingrad, kjer se je septembra 1942 pridružila fantom. V boju je uspela sestreliti nekaj nemških letal, pri tem pa je bila tudi ranjena. Prejela je številna odlikovanja za pogum, saj so jo kolegi opisali kot neustrašno pilotko, ki se ni bala sama napasti večjega števila sovražnikovih letal. Postala je znana tudi med vojaki na tleh in dobila je vzdevek “Bela roža Stalingrada”. Najraje je letela v paru z Aleksejem Solomatinom. Ko je Aleksej pri preizkušanju novega letala umrl, je Lidija šele v tistem trenutku spoznala, da je bila vanj tudi zaljubljena. S še večjo vnemo se je podala v boj in zadnjič je odšla v akcijo 1. avgusta 1943, ko se je dogajala znamenita bitka pri Kursku. V spopadu (na njeno letalo se je spravilo osem nemških) je bil njen avion sestreljen in izgubila je življenje 17 dni pred rojstnim dnevom. Stara je bila samo 21 let, vendar je njena žrtev simbolično pripomogla k nacističnemu porazu, saj se je nemški stroj od poraza pri Kursku obrnil nepovratno nazaj.

Lidiji se pripisuje različno število zmag (nekateri zgodovinarji trdijo, da je sestrelila 8 sovražnikovih letal, drugi trdijo, da jih je sestrelila 12), vendar je bila zagotovo prva ženska, ki je sestrelila nemško letalo v drugi svetovni vojni in prva ženska, ki je dosegla stopnjo letalskega asa. Življenje je največja vrednost, ki jo imamo, in ko nekdo podari lastno življenje za svobodo, to pove, kako nesebična je oseba. Ampak kar človeka najbolj osupne je dejstvo, da je punca pri 19-ih letih razmišljala tako zrelo in odgovorno.

Kljub dejstvu, da je bila vojaška pilotka in je stalno zrla smrti v oči, je ostala romantična. Rada je imela rože in ko ji je dopuščal čas, je na travniku nabirala cvetlice. Iz njih je ponavadi naredila šopek, katerega je nato položila v kabino svojega letala. Tudi moda ji je bila zelo všeč, tako da je pogosto eksperimentirala z rutami, ki so bile obvezni del njenega oblačenja.

Ime Lidija je grškega izvora in ima številne pomene, eno izmed njih pa še posebej ustreza Litvyakovi.

Lidija namreč pomeni tudi “plemenita”.

Ahmed Pašić, FB