Poslanka Alenka Jeraj je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z razmerami na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Slovensko zdravstvo se vsak dan sooča z novimi anomalijami. Bolnišnice in zdravstveni domovi se soočajo s pomanjkanjem kadra, čakalne dobe so vedno daljše, dolgotrajna oskrba ni urejena, sedaj pa so razmere alarmantne tudi na ljubljanskem Onkološkem inštitutu, kjer se zdravijo rakavi bolniki. Teh je namreč vedno več in se tudi dalj časa zdravijo. Zaposleni na inštitutu opozarjajo, da nimajo ambulant, pacienti po kemoterapiji nimajo kam sesti, v prostorih, kjer bolniki prejemajo kemoterapijo, so običajno vse postelje zasedene, polna je tudi čakalnica. Prav tako pa kronično primanjkuje zdravnikov, saj nekateri na dan pregledajo več kot 50 bolnikov.

Da pa je mera polna, je na Onkološkem inštitutu zmanjkalo zdravilo za zdravljenje rakavih bolnikov, ki bi morali prejeti tretjo fazo kemoterapije.

Okoli 15 do 20 bolnikov, ki se zdravijo s tem zdravilom, tako ne ve, kdaj bodo na vrsti, ker tega zdravila, ki je trenutno priljubljeno zdravilo pri terapiji raka zaradi veliko manjšega izražanja neželenih učinkov v primerjavi s sorodnim zdravilom. To zdravilo torej ni ekskluzivno, ni nekaj specialnega, ampak je osnovno zdravilo za rakava obolenja.

Zanima me:
1. Kje so vzroki, da zdravila ni?
2. Kdaj bo zdravilo ponovno dostopno? Kdo bo kriv za nastalo situacijo? Kakšne so posledice za bolnike, ker so prekinili terapijo?
3. Zanima me, ali razmišljate o širitvi prostorov Onkološkega inštituta, saj se število obolenj z rakom v Sloveniji povečuje, prav tako pa je zdravljenje dolgotrajnejše?
4. Zdravnikov radioterapevtov onkologov primanjkuje. Ali razmišljate v smeri dodatnih razpisov specializacij?

O. U.