Obremenjevanje imamo zapisano v genih (ženske še posebaj), saj nam od malih nog to daje določene potrditve in občutek sprejetosti v okolje. S tem dejstvom sicer ni nič narobe, a le če ta ne vpliva a naše vsakdanje življenje –  temu pa se moramo upreti. Pa niti ne toliko upreti kolikor to , da znamo filtrirati določene zunanje dejavnike. Sami sebi lahko postanemo najhujši sovražnik,če dovolimo da nam to kroji dan ali celo življenje. Samo po sebi dnevno premljevanje ni najboljša navada, še huje pa postane, ko misli kratijo tvoj spanec. Slabe in negativne misli nas imajo potem ujete v svojo kletko in to lahko privede tudi do tesnobe ali depresije.

Nikar si ne dovolite tega, spodaj je petk korakov za borbo proti temu:

Skrbi zase

Ustavi se, pa naj bo to za pol ure dnevno in si vzami si čas zase. Ne dovoli, da bi ti tempo življenja ukradel čas zase. Poskrbi za nego telesa znotraj in zunaj.

V dnevu nameni vsak dan za sprehod v naravi, ,skodelici čaja, pogovoru s prijateljem, telovadbo, meditacijo, glasbo – tisti aktivnosti, ki ti daje občutek sreče.

Fokus na stvari, na katere imaš vpliv

Ko ne daješ pozornosti stvarem, ki niso pod tvojo kontrolo, pridobiš večjo možnost , da iz fokusa umakneš tiste stvari nad katerimi kontrole nimaš – niso pomembne.

Hvaležnost

Prav tako se ustavi, zazri vas in najdi trenutke, situacije,dogodke,ljudi, in stvari za katere si hvaležna.

Najdi vsak dan vsaj tri stvari za katere si hvaležna, zvečer si jih zapiši na list papirja in s to mislijo zaspi.

Miselni vzorec skrbi

Pri določeni oviri, težavi ali skrbi si lahko pomagaš z mislenim vzorcem, na sredino napiši svojo skrb in jo obkroži.

Vsako misel, ki ti pride na pamet v zvezi s težavo, zapiši na list in jo s črto poveži s skrbjo. To ti bo razjasnilo misli in ti dalo odgovor na tvoje težave.

Odklopi se od socialnih omrežij

Včasih pomaga , da to storiš za nekaj ur, včasih dan, vikend ali celo teden. Kolikor so koristna omrežja za pridobivanje informacij, idej in ohranjanju socialnih stikov – toliko se tudi škodljiva, morda celo v razmerju 1:1. Prepogosto se ujamemo, da med pregledovanjem na socialnih medijih zaznamo »kako se imajo pa oni lepo«, »kako sta onedva srečna« in podobno, pa vsakokrat pozabimo, da naj omrežja ljudje konstantno objavijo vesele trenutke ( tudi če samo za fotografijo) in niti ni nujno , da je vse tako popolno,kot je popolna fotografija. Primerjenje z drugimi, nam še nikoli v življenju ni prineslo nič dobrega – ravno nasprotno. Za to vzemimo vse to z neko »rezervo« in vsake toliko nam premor od gledanja v telefon prinese več dobrega.

 

Stavek “ne obremenjuj se z drugimi” se sliši prav smešno, pa vse do točke , ko vpliva na tvoje življenje postane bolj resno.

Zavedajte se svoje pomembnosti, pomembnosti zdravih odnosov okoli sebe in ne pozabite se imeti radi.