Ob obeležitvi Svetovnega dneva učiteljev, 5. oktobra, bo z razširjeno sejo Glavnega odbora SVIZ javnosti in odločevalcem – na dogodek so iz SVIZ povabili tudi predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja in ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič.  SVIZ namerava odločno sporočiti svoje zahteve po izboljšanju plač strokovnemu delu članstva z visokošolsko izobrazbo, magisteriji in doktorati ter jim postaviti vprašanje, ki bo tudi rdeča nit sindikalnih aktivnosti v prihajajočih tednih in mesecih: Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?

Razširjena seja Glavnega odbora SVIZ – najvišjega organa sindikata med kongresoma – bo izpeljana ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, in sicer z geslom oz. vprašanjem, kako pomembni so zaposleni v vrtcih in šolah pri ustvarjanju boljše prihodnosti in zagotavljanju trajnostnega razvoja celotne družbe. S sejo, na kateri pričakujejo več kot tisoč izobraževalk in izobraževalcev z vseh ravni vzgoje in izobraževanja – od predšolske vzgoje do univerz –, bo v SVIZ hkrati začeli boj za izboljšanje plač učiteljic in učiteljev ter drugih strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki so dokazano plačani slabše kot zaposleni z isto stopnjo izobrazbe v drugih primerljivih poklicih.

V SVIZ so prepričani, da predstavlja kakovostno javno izobraževanje in posledično bolje izobraženo in usposobljeno prebivalstvo eno redkih – če že ne edino – primerjalno prednost Slovenije pred drugimi državami. Naša oblast se tega dejstva, če sodimo po njenem ravnanju v zadnjih letih, ne zaveda. Družbeni pomen in ugled izobraževanja se, žal, zmanjšujeta – stroka je marginalizirana, vzgojitelji, učitelji in šolstvo kot celota so vse prepogosto obravnavani zgolj kot strošek. Ob tem pa nikakor ni mogoče spregledati, da se slovenski izobraževalni sistem prav po zaslugi učiteljstva uvršča med najboljše v svetovnem merilu, kar naši otroci in mladostniki potrjujejo tudi z odličnimi dosežki v mednarodnih raziskavah znanja, kot sta TIMSS in PISA.

V SVIZ se bodo, upoštevaje navedeno, še naprej odločno zavzemali za ohranitev kakovosti slovenskega javnega izobraževanja, hkrati pa bodo uporabili tudi vsa legalna in legitimna sredstva, ki so sindikatu na voljo, da se še pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami ustrezno popravijo plače strokovnemu delu članstva z visokošolsko izobrazbo, magisteriji in doktorati.

Več informacij lahko že sedaj dobite na njihovi spletni strani. Možnosti za debato bo na dogodku, zato vljudno vabljeni, da se jim pridružite v četrtek, 5. oktobra, ob 14. uri na Gospodarskem razstavišču (Marmorna dvorana), v Ljubljani.

S. V.