Ali se je na Slovenskem 2. svetovna vojna že končala?

Tole pa ni dobro. Ob vsem spoštovanju do gospe Svetlane Slapšak moram reči, da je to njeno pisanje žal mogoče razumeti kot popolnoma “stalinističen” poziv h kriminalizaciji drugačnih interpretacij nekega zgodovinskega dogodka.

Ob temle se pa resnično globoko zamislim, v kakšno stanje smo prišli v naši družbi. In to jaz, ki resnično spoštujem partizansko gibanje in sem o njem tudi pisal.

Ampak gotovo ne zato, da bi v njegovem imenu danes vzpostavljali “stalinistično” sodno preganjanje drugače mislečih.

Rosa Luxemburg: “Svoboda je svoboda tistih, ki mislijo drugače.”

Seveda je jasno, da so Nemci v Dražgošah izvedli vojni zločin – kolikor vem, ni noben kritik mitologizirajoče interpretacije Dražgoš zagovarjal tega zločina.

Priznanje dejstva, da je partizanska akcija vasi prinesla nesrečo, ne pomeni zagovora nemškega vojnega zločina. Pa tudi ne pomeni, da bi morali zato to akcijo obsojati.

Imela je svojo logiko, utemeljeno v miselnosti gverilskega gibanja in v ideji revolucije. Zagotovo pa ne smemo pričakovati, da bi se morali vsi identificirati s to idejo.

In zagotovo je bila ta zgodba zelo tragična, zato je današnja triumfalistična instrumentalizacija teh tragičnih in obenem junaških dogodkov neprimerna.

Seveda je neprimerna dnevnopolitična instrumentalizacija teh dogodkov na obeh straneh.

Kdaj bomo v Sloveniji prišli do tega, da se je druga svetovna vojna že končala, lepo prosim??

Miklavž Komelj