Kraško lepotico Županovo jamo sestavlja sedem čudovitih dvoran. Vhod v jamo je skozi jamo Ledenico, ki je bila okoliškim prebivalcem znana že več stoletij.

Opisoval jo je tudi J. V. Valvasor v svoji »Slavi vojvodine Kranjske« leta 1689. Domačini so jo uporabljali za skrivališče ob turških vpadih, kasneje pa tudi za shranjevanje ledu in živeža v poletnih mesecih, ko temperatura v spodnjem delu jame doseže le okoli 4 °C. Iz Ledenice nas pot vodi po umetnem rovu v Srebrno dvorano, bogato s kristalnimi kapniki in sigastimi ponvicami. Naslednja je Županova dvorana, v kateri je viden prvotni vhod skozi strop. Pot vodi naprej skozi Veliko dvorano s številnimi kapniškimi tvorbami v Blatno dvorano, kjer se nahaja najmogočnejši kapnik v jami, ki meri v obsegu 7 metrov. Strm rov nas pripelje v Matjaževo dvorano z najlepšim kapnikom v jami, imenovanim »Prestol kralja Matjaža«.

Sledita še Zadnja dvorana z globokim breznom ter Igorjeva dvorana, ki je dostopna samo jamarjem

Skozi ta naš podzemni kraški biser pa se po novem lahko sprehodimo kar virtualno, s klikom na povezavo: http://www.burger.si/Jame/ZupanovaJama/vrp.html.

Navigacija je standardna, se pa je je potrebno nekoliko navaditi. Spodaj v desnem kotu je gumb za aktivacijo sličic in po kliku nanj se pojavijo opcije preskokov med lokacijami. Ponovni klik ponovno deaktivira in preide v običajni interaktivni sprehod.

Še vedno pa velja, da tisto pravo podzemeljsko doživetje doživimo le z resničnim obiskom jame, virtualni sprehod pa je lahko dobra motivacija za to odločitev.

Obiščete jo lahko vsako soboto, nedeljo in praznik ob 15. uri, svoj obisk predhodno najavite na 041/407-705.

Aktivnosti Županove jame, Turističnega in okoljskega društva Grosuplje sicer lahko ves čas spremljamo na facebook strani: Županova jama.

J. R.