V soboto zvečer se je preko videokonference na daljavo sestala razširjena sestava Štaba civilne zaščite Občine Ivančna Gorica. Trenutno epidemiološko stanje in sprejete preventivne ukrepe v občini sta predstavila župan Dušan Strnad in poveljnik Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Jože Kozinc. V nadaljevanju objavljamo nekaj ključnih informacij za občane občine Ivančne Gorice.

V tem tednu so bili občani pozvani k omejitvi gibanja in zadrževanja na priljubljenih turističnih izletniških točkah po občini oziroma na lokacijah, kjer v normalnih okoliščinah potekajo množična zbiranja ljudi. V namen zajezitve in obvladovanja epidemije na območju občine Ivančna Gorica bodo za vikende (sobote in nedelje), v skladu z Odlokom Vlade RS in sklepom župana, pooblaščeni pripadniki občinske civilne zaščite iz gasilskih vrst, preverjali stanje nad izvajanjem zaprtih delov odsekov cest po občini. Kot je povedal koordinator pripadnikov Civilne zaščite in poveljnik Gasilske zveze Slavko Zaletelj, je včerajšnje prvo »nadziranje« oziroma dobronamerno opozarjanje morebitnih kršiteljev, potekalo brez vsakršnih zapletov.

Akcija omejitve gibanja je bila po njegovih besedah med občani dobro sprejeta.

Prisotni so se seznanili s trenutnim stanjem prostovoljstva v občini. Občina je že pred časoma objavila poziv za prostovoljce, ki bi bili pripravljeni priskočiti na pomoč ljudem v stiski v času epidemije koronavirusa. Do danes se je na poziv prijavilo preko 50 prostovoljcev iz naše občine. Osem prostovoljcev je v sodelovanju z Rdečim križem pred dnevi z živili oskrbelo preko 40 družin. Drugih večjih potreb po pomoči zaenkrat v naši občini še ni bilo.

Občina Ivančna Gorica je do danes v lastni režiji priskrbela in razdelila preko 12.000 zaščitnih mask in druge zaščitne opreme za potrebe zdravstvenega osebja, javnih zavodov, prostovoljcev, trgovin, nekaterih podjetij, ki so izrazili potrebo po tem in gospodinjstev v občini. V kratkem bo CZ ponovno poskrbela še za dodatno zaščitno opremo za potrebe VIZ Višnja Gora.

Kot je še povedal župan so v petek nekatera gospodinjstva že prejela drugo posebno izdajo občinskega časopisa Klasje – COVID-19, ki je tokrat opremljeno z eno zaščitno masko na gospodinjstvo.

S ponedeljkom, 6. aprila 2020, bo distribucija Klasja z zaščitno masko potekala tudi po vseh preostalih gospodinjstvih v občini.

Župan Dušan Strnad in poveljnik civilne zaščite Jože Kozinc še naprej pozivata vse občanke in občane k doslednemu upoštevanju ukrepov s strani države in lokalne skupnosti ter se zahvaljujeta pri doslednem upoštevanju navodil.
Naj tako ostane tudi v prihodnje!

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar

Več si preberite na spletni strani občine.

#ostanimodoma
#ostanimozdravi
#ostanimopovezani