Prepričani smo, da je v vsakem gospodinjstvu vsaj en karton ali vsaj dva jajc kajne?
Tudi če niste največji ljubitelj oz. jedec jajc, smo v vašem portalu skoraj prepričani, da jih imate shranjene v hladilniku.
Kaj je v jajcih?
Jajca vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vitamine B12, D, K in H ter številne minerale, med drugim železo in selen.
Holesterol?
Res je tudi, da vsebujejo holesterol, a so strokovnjaki že pred leti ugotovili, da uživanje jajc na raven holesterola v krvi nima velikega vpliva.
Poskusni zajčki
Ravno nasprotno. Pri večini poskusnih zajcev se je raven maščob v krvi po uživanju jajc zmanjšala. Na dan lahko brez skrbi pojeste eno jajce.
Kupite jajca še danes!
Ko si boste prebrali še nekaj dobrih lastnosti jajc, se boste v trenutku odpravili v trgovino in jih nakupili.
V. P.
Pripisano
Zakaj naj bi torej redno jedli jajca?
1. Lepša koža – Če boste redno jedli jajca, bodo vaši lasje lepši, vaša koža pa bolj zdrava, saj jajca vsebujejo vitamin B in beljakovine. Cink poleg tega pospešuje rast las.
2. Bolj zdrava jetra – Jajca vsebujejo lecitin, ki ščiti črevesno sluznico in podpira jetra pri razstrupljanju telesa.
3. Hrana za možgane – Lecitin vsebuje holin, ki blagodejno vpliva na delovanje možganov. Že po dveh urah naj bi se znatno izboljšal kratkoročni spomin.
4. Pomagajo pri hujšanju, saj nasitijo.
5. Krepijo imunski sistem – Jajca vsebujejo beljakovine in karotin, ki telo ščiti pred prostimi radikali.
6. Jajca za bolj zdrave kosti in zobe – Vitamin D je bistvenega pomena za pravilno absorpcijo kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti in zobe.
7. Jajca za energijo in dobro voljo – Aminokislina triptofan je odgovorna za tvorbo serotonina, hormona sreče. Jajce poleg tega vsebuje vitamine B2, B6, B12, ki pospešujejo prebavo.
8. Boljši vid – Jajca vsebujejo vitamin A in antioksidanta lutein in zeaksantin, ki so pomembni za zdravje oči.
9. Boljša kri – Jajca vsebujejo vitamin B12 in železo, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic.