V Moravčah učenec grozil z lažno pištolo

Ta teden so Slovenske novice poročale o incidentu, ki naj bi se zgodil v Moravčah, ko  je učenec višjega razreda tamkajšnje osnovne šole zastraševal druge šolarje, pri tem pa uporabil strelnemu orožju podoben predmet. Dogodek so potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi, kjer so zapisali, da zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja in da zaradi interesa preiskave več informacij ne morejo podati.

Kot smo poročali že minuli teden, sta se na pojav medvrstniškega nasilja v skupni izjavi takrat odzvala župan občine Moravče in ravnateljica OŠ Jurija Vege.

Župan danes dogodka dodatno ni želel komentirati, ravnateljica pa je za portal N1 dejala, da je sum kaznivega dejanja policiji prijavila po tem, ko je do nje v pisarno prišla mama enega od otrok in ji povedala, kaj se je zgodilo. In sicer, da je starejši osnovnošolec pri zastraševanju pokazal, da ima v torbi pištolo. Čeprav ni šlo za pravo strelno orožje, tega otrok ne more vedeti, je za N1 poudarila ravnateljica.

Staršem je poslala dopis, v katerem je med drugim zapisala, da ni prav, da se med občani širijo neresnice in da se o tem celo piše po medijih, saj da lahko takšne informacije vzpodbudijo dodatno nasilje, saj lahko učenci, ki kršijo red dobijo občutek nekakšne glorifikacije oziroma “slave”, kar jih lahko še vzpodbudi k nadaljevanju početja, lahko pa zadeve posledično celo eskalirajo.

Ob tem je dodala, da je vsaka odrasla oseba dolžna primere kaznivih dejanj takoj javiti policiji, ki ima pristojnosti ukrepati. Kot je zapisala: “Znotraj šole pa smo dolžni zaščititi naše učence, v šoli morajo biti varni, zato ob vsakem sumu nemudoma odreagiramo in ukrepamo v skladu z našimi pristojnostmi in zakoni z dovoljenimi ukrepi. Najboljši primer je zadnji dogodek, o katerem naj bi medije obvestila zaskrbljena mati. S tem ni načeloma nič narobe, če bi obvestilo le bilo v skladu z dogajanjem, pa temu ni tako. Najpomembnejše odstopanje od resničnosti je, da se je dogodek dogodil izven šolskega območja. Dogodek je s šolo povezan s tem, da je bilo v dogodek vpletenih nekaj naših učencev, učenk. Šola pri tem nima prav nobene pristojnosti za kakršno koli obliko ravnanja. Vseeno sem dogodek, takoj ko sem izvedela zanj, prijavila na policijo, ki je pristojna za takšna dejanja. Resnica je pravzaprav taka, da je kaznivo dejanje dolžan prijaviti vsak državljan, ko ga zazna. Le tako bomo lahko dosegli nujna izboljšanja v življenju naše šole in kraja.”