Temeljni kamen za gradnjo nadvoza čez železniško progo v Sončne dvore in v Brezje pri Grosupljem je položen

V četrtek, 5. aprila 2018, je v Grosupljem potekala slovesnost ob položitvi temeljnega kamna za gradnjo novega nadvoza čez železniško progo v Sončne dvore in v Brezje pri Grosupljem.

Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, direktor Občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar, vodja projekta pri Direkciji RS za infrastrukturo Miljan Senčar, predsednik uprave CGP Martin Gosenca, med zbranimi na slovesnosti pa so bili tudi župan sosednje občine Škofljica Ivan Jordan, svetnice in svetniki Občine Grosuplje, predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti in častni kanonik in župnik na Kopanju Janez Kebe.

Vse zbrane sta nagovorila župan dr. Peter Verlič in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

»Zelo smo veseli tega simboličnega trenutka. Temeljni kamen je v samem projektu res da le simboličen trenutek, a ostane zapisan v zgodovino. Sam ga jemljem kot presek vseh tistih prizadevanj, ki smo jih naredili od tistega dne, ko smo se začeli pogovarjati o nadvozu, pa do danes, ko se bo pričela gradnja,« je dejal župan dr. Peter Verlič.

Povedal je še, da je projekt gradnje nadvoza v Sončne dvore rezultat dobrega sodelovanja med občino in ministrstvom, v dobrobit občank in občanov, ki so hkrati tudi državljanke in državljani. Investicija bo v cca. 90 % financirana z državnim proračunom.

Tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je dejal, da je veliko razlogov za veselje. Prvi je zagotovo ta, da bo naselje Sončni dvori z Grosupljim povezal varen nadvoz. So pa še tudi drugi projekti, ki so jih na ministrstvu v tem mandatu z odličnim sodelovanjem z Občino Grosuplje uspešno realizirali in na te skupne dosežke je zelo ponosen.

Že konec letošnjega leta se bo predvidoma odprla železniška povezava do Kočevja in začela se bo prepotrebna preureditev Železniške postaje Grosuplje. Omenil je tudi, da je seznanjen, da so potniški vlaki v jutranjih konicah prepolni, da v Grosupljem ni niti več mogoče dobiti prostora na njih. Tudi na tem področju se je naredil premik in Slovenske železnice naj bi kmalu lahko zagotovile več potniških vlakov.

Župan dr. Peter Verlič, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar, vodja projekta pri Direkciji RS za infrastrukturo Miljan Senčar in predsednik uprave CGP Martin Gosenca so si nadeli čelade in rokavice ter slovesno položili temeljni kamen.

Da bo gradnja potekala varno in gladko, je temeljni kamen blagoslovil častni kanonik in župnik na Kopanju Janez Kebe.

Skozi prireditev nas je popeljal Janez Pintar, tudi občinski svetnik Občine Grosuplje, za prijeten glasbeni vložek na slovesnosti pa so poskrbeli otroci iz vrtca Kobacaj

in Mešani pevski zbor Brevis.

J. R.