“Svoje najsrečnejše dneve sem preživela med štirimi stenami” 

“Moja zbirka kolumn, izdanih v knjigi, ima naslov Sanjari i borci (Sanjači in bojevniki). Nikakor nisem zagovornica vdaje, a pusti življenju, da te vodi. Tudi ko ne prejmeš odgovora, je to odgovor. Obstaja  razlika med živeti in preživeti. Preveč ljudi životari, ne da bi spoznali, okusili življenje. Pa ne govorim o hedonizmu ali reklu Samo enkrat se živi, ki podpira življenje brez vsake mere! Ne, izberi življenje po svoje, zase, takšno, ki te izpolnjuje. Metulj, ki je živel en sam dan, je doživel več kot ljudje, ki so životarili desetletja. Ravno včeraj sem prijateljici rekla, da sem svoje najsrečnejše dneve preživela med štirimi stenami (smeh), to je rekla že Virginia Woolf, čeprav sem potovala po najbolj magičnih delih sveta, od Kube do Indije, ki jih obožujem. Ko sem svoještudente vprašala, kaj bi delali, če bi bili do konca življenja finančno preskrbljeni, so bili odgovori mlačni. Želela sem jih spodbuditi, da se dotaknejo svojih najglobljih želja. Največ deklet je reklo, da bi šle v Afriko pomagat ljudem, nekatere bi pisale knjige, druge slikale vse dneve. Vprašala sem jih, zakaj tega ne počnejo že zdaj, zagotovo se najde soseda, ki potrebuje pomoč, zakaj odlašajo in ne napišejo knjige, presenečena sem bila, kako nezavedno so odgovarjali. No, nekateri so rekli, da ne bi delali ničesar. Morda je to odgovor tistih z najmanj problemi.” (smeh) 

Ingrid Divković, magistrica hrvaškega jezika, književnosti in filozofije, je avtorica v Sloveniji priljubljenih knjig Vas j*** ego

in Divja ženska,

pred kratkim pa je na police prišel njen prvi roman Zdaj živim, v katerem preplete usodo treh žensk, ki druga drugi pokažejo pot iz ujetosti do boljšega življenja.

 

Vir: Ona, ženski magazin Dela in Slovenskih novic, 21. 5. 2019, str. 14