“Upam si reči, da je slovenski nadzor hrane soliden. Naše prednosti so: prvič, jasna veriga poveljevanja iz centrale. V marsikateri drugi državi so veterinarske službe po regijah popolnoma samostojne, neodvisne od centrale, zato imajo tudi vsaka svoja pravila. Moji sodelavci se včasih pošalijo, da smo veterinarski inšpektorji v Sloveniji kot paravojaška organizacija. Ko se odgovorna oseba podpiše pod odločitev za določen nadzor, ta v nekaj minutah hkrati steče po vsej državi. Naši inšpektorji imajo tudi večja pooblastila kot kolegi v nekaterih drugih državah. To pomeni, da lahko nosilcem dejavnosti sankcije izrekajo neposredno in jim ni treba zadeve dati naprej na sodišče. Tretja velika prednost slovenske ureditve pa je, da imamo stabilno financiranje. Redno jemljemo vzorce živil tujih in domačih proizvajalcev. Tako prej ali slej odkrijemo razne nepravilnosti, tudi ponaredke. Upam, denimo, da smo na ta način s slovenskega trga v veliki meri izrinili ponaredke medu.”
Andreja Bizjak, prva inšpektorica na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Vir: Dnevnikov Objektiv, 9. 2. 2019, str. 15