V torek, 15. oktobra 2019, je na pobudo Spominčice – slovenskega združenja za pomoč pri demenci potekalo odprtje prvih štirih Demenci prijaznih točk v občini Ivančna Gorica. Prva je nameščena na občinski stavbi v Ivančni Gorici, druga v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica, ostali dve pa v Stični in sicer v gostinskem lokalu Užitkarnica Jama ter v Podružnici Ivankine Spominčice.

Na slavnostnem dogodku na ploščadi pred stavbo občine so zbrane nagovorili predstavnica Spominčic – Alzheimer Slovenija Alenka Virant, predstavnica podružnice Ivankine Spominčice Anja Žitnik, predstavnica Užitkarnice Jama Tatjana Kadirič, predstavnica ZD Ivančna Gorica Tadeja Gruden in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Župan je povedal, da se v občini Ivančna Gorica zavedamo bolnikov, ki trpijo s takimi ali drugačnimi boleznimi. Ena od njih je vsekakor demenca. Pobudnikom je izrazil hvaležnost, da so Demenci prijazne točke nameščene tudi v naši občini.

Naši občani bodo na teh točkah dobili natančnejše in pravilne informacije, kako se soočati s to boleznijo.

»Tudi na občini se zavedamo, da točke niso namenjene zgolj ljudem z boleznijo, ampak tudi tistim, ki se s to zahrbtno boleznijo srečujejo. Odprtje točke na občinski stavbi je šele prvi korak. Sedaj pa je potrebno usposobiti zaposlene v občinski upravi, da bodo občanom oziroma svojcem pravilno nudili pomoč. Naj še enkrat poudarim, da smo tukaj zaradi občanov in da bomo tudi te naloge z veseljem izvajali«, je še dodal Strnad.

 Danes je v Sloveniji odprtih preko 170 točk, cilj združenja pa je odprti še več demenci prijaznih točk. Po besedah Žitnikove iz ivanške podružnice bodo točke v prihodnje odprli še v drugih krajevnih središčih naše občine in s tem še dodatno približali informacije osebam in svojcem te bolezni.

Sledilo je slavnostno lepljenje nalepke treh modrih Spominčic na vidno mesto občinske stavbe Ivančna Gorica. Prireditev je povezovala občinska svetnica Irena Brodnjak, s plesnimi ritmi pa so jo popestrili najmlajši iz Vrtca Ivančna Gorica.

Širjenje mreže Demenci prijaznih točk po Sloveniji postavlja osnove za oblikovanje demenci prijaznega okolja, v katerem osebe z demenco dlje živijo samostojno ter so spoštovane in aktivne uporabnice storitev v skupnosti. Še več, z ustrezno obravnavo in podporo na regionalni ravni, bomo prispevali k premagovanju neupravičenih predsodkov o bolezni ter spodbujali ohranjanje socialne mreže vseh živečih v skupnosti. Več o tem si preberite na spletni strani www.spomincica.si.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

Več na spletni strani občine.