Silvestrska noč minila dokaj mirno, med zastrupljenimi z alkoholom tudi 14-letnik

V zadnjih 12 urah je bilo na interventni številki 113 zabeleženih 890 klicev, med 311 interventnimi dogodki je bilo devet takšnih, ki so terjali nujno ukrepanje.

So pa imeli veliko dela dežurni zdravniki. Splošna nujna medicinska pomoč ZD Ljubljana je v najdaljši noči v letu obravnavala 65 bolnikov. Od tega so bile štiri nujne intervencije na terenu, pri čemer sta bili dve osebi močno zastrupljeni s prepovedano snovjo. Na internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana pa so v nočni izmeni obravnavali 31 ljudi, ena oseba je umrla.

Obravnavani na Splošni nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana so imeli denimo respiratorne okužbe, bolečine v trebuhu, vrtoglavico, več ljudi se je zastrupilo z alkoholom, ena oseba je imela samomorilne misli. Poleg tega so obravnavali hujšo poškodbo zaradi padca, je v izjavi za novinarje dejala dežurna urgentna zdravnica Špela Baznik.

Za internistično prvo pomoč Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je bila silvestrska noč zelo pestra, so zapisali v UKC Ljubljana. Obravnavali so štiri zastrupitve z alkoholom in prepovedanimi substancami, veliko zahtevnega dela je bilo zaradi srčnih motenj, enega bolnika so zaradi življenjske ogroženosti premestili v enoto za intenzivno medicino, en bolnik pa je zaradi septičnega šoka umrl. Opravili so veliko urgentnih preiskav. Ob prihodu dnevne ekipe je na hodniku čakalo 22 bolnikov, večina na prosto posteljo na internih oddelkih.

V urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so od nedelje zjutraj do danes zjutraj pregledali in oskrbeli 152 poškodovancev, med njimi skoraj tretjino v času od nedelje od 19. ure dalje. Opravili so 38 malih operativnih posegov in tri velike, 16 bolnikov so oskrbeli v mavčarni, 18 pa jih je potrebovalo hospitalizacijo na kliničnem oddelku za travmatologijo. Med poškodovanci je bilo tudi sedem poškodovanih v pretepu, štirje smučarji in štirje z opeklinami ter dve osebi, ki sta se poškodovali v prometni nesreči.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja na najdaljšo noč v letu ni bilo večjih odstopanj od siceršnjih noči. V njihovi urgentni ambulanti je bilo pregledanih 17 bolnikov, sedem bolnikov pa so večinoma zaradi okužbe s covidom-19 sprejeli na kliniko.

V službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike so v minuli noči pregledali 27 ljudi, od katerih jih je devet ostalo v bolnišnici.

Reševalne ekipe reševalne postaje UKC Ljubljana so ponoči opravile 66 intervencij, od tega je bilo 27 nujnih voženj. Obravnavali so 44 bolnikov z obolenji internistične narave in pet poškodovancev.

Na Pediatrični kliniki so medtem v sprejemni urgentni ambulanti pregledali 30 otrok. V alkoholnem opoju sta bila dva, so še navedli v UKC Ljubljana.