Romana Tomc, kandidatka za predsednico Slovenije: “Spoštujmo in sodelujmo!”

Vaša dejavnost na političnem parketu, če ga smemo tako poimenovati, je zelo bogata. O tem se lahko bralec in vaš volivec na predsedniških volitvah lahko sam prepriča s pomočjo “strička Gugla”. Bralce našega portala pa zanima, s čim vse ste se ukvarjali, preden ste vstopili v  tako imenovani “svet politike”.

Svojo politično pot sem kot izvoljena poslanka na listi stranke SDS začela leta 2011, bila sem tudi podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. V letu 2014 sem bila tudi podpredsednica Parlamentarne skupščine sveta Evrope s sedežem v Strasbourgu. Trenutno sem poslanka Evropskega parlamenta, kjer se v različnih odborih ukvarjam z zaposlovanjem in socialnimi zadevami, z ugotavljanjem pranja denarja, izogibanja davkov in davčnih utaj ter ostalimi ekonomskimi in monetarnimi zadevami. Gre za področja, ki jih še posebej dobro poznam, saj se z njimi ukvarjam skozi celotno svojo poklicno in politično pot.

V času predsedovanja Slovenije Svetu EU sem bila državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, še pred tem pa sem na istem ministrstvu vodila Direktorat za delo in pravice iz dela. V času zaposlitve na ministrstvu sem se še posebej podrobno ukvarjala z delovanjem socialnega in pokojninskega sistema ter delovno-pravno zakonodajo. Poseben izziv v tem obdobju so predstavljala tudi pogajanja s socialnimi partnerji ter sodelovanje s civilno družbo in različnimi interesnimi skupinami. Bila sem tudi direktorica Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, kjer sem se poleg organizacijsko vodstvenih izzivov dnevno srečevala s problematiko izobraževanja in zaposlovanja mladih.

Malo gospodarstvo in težave, s katerimi se srečujejo podjetniki, mi ni tuje. S tem sem se neposredno srečala že pred mnogimi leti v okviru svoje družine. Skoraj desetletje moje poklicne poti je zaznamovalo sodelovanje z Gospodarsko zbornico Slovenije, Združenjem podjetnikov Slovenije, Združenjem računovodskih servisov in Strokovnim svetom za davčno finančna vprašanja. Na področju podjetništva sem se tudi dodatno izobraževala in pridobila specializirana znanja. Poleg pokojnin, zaposlovanja, sociale in štipendij, moje priljubljeno področje še danes ostaja področje davkov, na katerem sem, takoj po končani Ekonomski fakulteti v Ljubljani, tudi začela svojo poklicno kariero.

Kot kandidatka SDS za predsednico države vas bodo mediji zagotovo spraševali o vašem zasebnem življenju. Kako na široko jim (nam) boste odprli vrata? Kaj bi našim bralcem radi povedali o sebi, ko se ne greste “politike”?

Z razkrivanjem zasebnosti nimam težav, seveda pa obstaja tudi intimna meja, kamor javnosti ne bi povabila. Sem mama dveh odraslih otrok, sina in hčerke, v prostem času rada plešem in vrtnarim. Glede na to, da sem veliko zdoma, se veselim drobnih hišnih opravil, ko se vračam domov, od športnih aktivnosti pa najraje smučam.

Ko me vprašajo, kje najraje preživljam dopust, je moj odgovor – doma. Kot evropska poslanka sem namreč zaradi dela veliko odsotna od doma. Zelo pogrešam družino, zato tisti prosti čas, ki mi preostane, najraje preživim z domačimi.

Vaše “predsedniško” vodilo je Spoštujmo in sodelujmo. Vodilo je sicer kratko, vendar govori “več”, kajne? Kaj vse s tem sporočate svojim volivcem?

 Že večkrat so me vprašali o tem sloganu. Ta slogan je prišel v hipu in iz srca. Slišala sem že primerjavo, da sledi ideji dr. Jožeta Pučnika. Čeprav mi ta primerjava laska, saj delo dr. Pučnika cenim, pa je slogan prišel iz mojih opazovanj situacije in dogajanja v naši državi. Resnično si želim, da bi bilo med nami več spoštovanja in sodelovanja. To je ključno, da bomo tudi v polni meri zaživeli demokracijo, da bomo dopuščali različnost, da bomo v skupnem sobivanju spoznali priložnost za rast gmotne in duhovne blaginje vseh ljudi. Kot predsednica republike bom delala v smeri širšega spoštovanja in sodelovanja tako v politiki kot tudi sicer.

Vemo, da močno ljubite domovino Slovenijo. Kateri bodo vaši prvi “koraki” oz. poteze ob morebitni vaši izvolitvi za predsednico države?

Na pogovor o ključnih temah, kot so pokojninski, zdravstveni in socialni sistem ter stanje pravne države bom povabila vse ključne akterje, ki bi morali ukrepati. Ne bom se omejevala le na eno skupino ali en politični pol. To so stvari, ki tarejo vse, Slovenijo kot celoto. Tu ni prostora za izključevanje.

Ker menim, da mora biti urad predsednika republike odprt vsem ljudem, in ker sem prepričana, da mora predsednik delati za vse ljudi, bom uvedla drugačne dneve odprtih vrat. Enkrat mesečno bom za en dan na voljo našim politikom, za kakršna koli vprašanja. Druga stvar, ki si jo želim pa je, da bi urad predsednika približala tudi ljudem, ki ne morejo v Ljubljano.

 In še za konec – katere knjige ste prebrali letos?

Žal mi za branje ostane bolj malo časa, ali pa bolje rečeno bolj malo energije. Vsake toliko kupim kakšno knjigo, ki pa včasih ostane tudi neprebrana. Moja želja je, da bi se lotila svetovne klasike, ki smo jo morali nekoč prebirati v gimnaziji, pa smo bili premladi, da bi to počeli s srcem. Bila je bolj obveznost. Pred nedavnim sem začela z branjem romana z naslovom Ob tebi.

Lahkotna, ampak zanimiva zgodba o spreminjanju samega sebe, ki opisuje ganljiv odnos med tetraplegikom in njegovo negovalko. Sicer pa me privlači tudi literatura s področja astrologije. Pa ne tisti del, ki jo najdemo v nekaj vrsticah v kakšni tedenski reviji, ampak malo bolj poglobljene znanstvene študije.

Hvala vam za vsak odgovor.

Bogdan Osolin

odgovorni urednik portala