Te dni se v Sloveniji mudi podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova. Kot je zapisala, je Evropska komisija na preizkušnji.

Je zavzemanje za vladavino prava in svobodo medijev zares strokovno in iskreno? Ali so izjave in poročila Komisije odvisne od politične barve vlade?

Komisarka Jourova je v preteklosti večkrat izrazila zaskrbljenosti zaradi stanja slovenskih medijev. Žal je, po mnenju Romane Tomc, razlogov za zaskrbljenost vsak dan precej več.

Poskus politične podreditve javne RTV je v polnem teku, s svojo odločitvijo je ta postopek zadržalo celo Ustavno sodišče. Evropska komisija svobodi medijev posveča izjemno pozornost, kar se odraža tudi v predlogu nove evropske zakonodaje, ki naj bi ščitila svobodo medijev: “Vse poskuse politične podreditve medijev tudi sami obsojate, zato smo z začudenjem spremljali vaše izjave, ki so nakazovale, da odobravate nedopusten poseg trenutne vladne koalicije v delovanje RTV,” je v pismu zapisala evropska poslanka Romana Tomc. 

Rada bi verjela, da je bila vaša podpora novemu zakonu o RTV posledica pomanjkljivih informacij in ne posledica vaše politične povezanosti z vlado Roberta Goloba. Evropska komisija naj bi delovala strokovno in nepristransko, na podlagi enakih meril in kriterijev za vse. Če bi bile njene odločitve odvisne od politične pripadnosti enega ali drugega komisarja oziroma ene ali druge vlade, bi bila kredibilnost Komisije močno načeta.

Vaš obisk je dobra priložnost, da se osebno seznanite z dejstvi in pridobite celovito sliko. To pa je mogoče le, če informacije iščete na vseh straneh. Zagotovo je potrebno izjave o nevzdržnem stanju na RTV vzeti z določeno mero zadržanosti, če te izjave podajajo novinarji, katerih politične preference so zelo jasne.

Posebno pozornost pa velja nameniti tudi nenavadno velikemu številu novinarjev, ki so takoj po nastopu trenutne vlade prestopili iz novinarskih vrst med vladne ali strankarske uslužbence in celo politike, ki danes s politično močjo preiskujejo medije, ki so do njih kritični. Verjamem, da se boste tudi osebno zavzeli za novinarje, ki želijo poročati neodvisno in so zato deležni nadlegovanja svojih sodelavcev, saj so prav oni žrtve medijskega enoumja v Sloveniji. Upam, da boste izkoristili vaš obisk za pridobitev realne ocene o stanju v slovenskih medijih in tudi o stanju pravne države. Državljani Slovenije želimo živeti v pravni državi, ki bo enaka za vse, in spremljati nacionalni medij, ki bo objektiven in politično nevtralen.

Od Evropske komisije pričakujemo, da v okviru svojih pristojnosti naredi vse, da bi bilo to mogoče. Pričakujem tudi vašo jasno opredelitev do poskusov vplivanja vlade na medije.

Želim vam uspešen obisk in vas lepo pozdravljam,
Romana Tomc, evropska poslanka”

Spletno uredništvo
Vir: Evropska poslanka Romana Tomc