V Sloveniji še danes ni končana razprava, ali je pravilni izraz preiskovalno ali raziskovalno novinarstvo?

Določeni slovenski mediji prisegajo na prvo, nekateri na drugo poimenovanje. Toda dilemo je že leta 1991 v diplomski nalogi razrešil Matjaž Šuen. Njegova definicija se glasi takole:

“Preiskovalno novinarstvo je posebna vrsta novinarskega sporočanja, za katero je značilno: 1. da razkriva dejstva, ki jih posamezniki ali institucije želijo prikriti, 2. so ta dejstva za družbo relativno velikega pomena, 3. novinar zavestno načrtuje preiskavo, 4. med njo uporablja posebne tehnike in metode.”

Podrobneje se je definicije in zlasti vprašanja, s čim se loči od aferaštva in senzacionalizma, lotila Melita Poler Kovačič. (Link na PDF, ki je v priponki).

Preiskovalno novinarstvo je sicer ena od temeljnih zvrsti, ki novinarjem in medijem omogoča pomembno vlogo “psa čuvaja” v družbi. Kadar se odpove tej osrednji vlogi in se na primer nekritično podredi oblasti, takrat izgubi družbeni pomen in se ne razlikuje veliko od propagandnih oddelkov ali služb za odnose z javnostmi.

Kajti novinarstvo je zavezano samo resnici.

In prav novinarska preiskava je tista, ki največkrat omogoča razkritje resnice.

Ker preiskovalni novinarji razkrivajo nepravilnosti, kazniva dejanja in zarote političnih in ekonomskih elit, so pogosto obravnavani kot nasprotniki ali celo sovražniki.

Marsikdaj so blateni, preganjani, obsojeni, zaprti in celo umorjeni.

Kako nevarno je v današnjem času razkrivanje informacij, kaže usoda ustanovitelja organizacije Wikileaks Juliana Assangea in njegovega vira, ameriškega vojaka Bradleya Manninga. Njuno početje – razkrivanje ali osvobajanje informacij – sicer ni preiskovalno novinarstvo, sta pa z objavo diplomatskih depeš mnogim preiskovalnim novinarjem omogočila objavo številnih pomembnih zgodb o resničnem dogajanju v svetu.

Preiskovalno novinarstvo je tudi v Sloveniji zahteven in nevaren poklic.

Podpora urednikov vodilnih medijev je praviloma zgolj verbalna, namesto pravih novinarskih preiskav je pogosteje zaželjeno curljaško novinarstvo (leak journalism), ki je le drugo ime za politično propagando.

V Sloveniji ponavadi ni tako zahtevno preiskati določeno prikrito zadevo, težje jo je objaviti. Prav zato bo CPNS – Center za preiskovalno novinarstvo s svojimi izkušnjami, mednarodnimi povezavami in tudi s to spletno stranjo poskušal zagotavljati, da bo resnica o številnih stranpoteh, zlorabah in korupciji prišla na dan.

Več o preiskovalnem novinarstvu je moč prebrati na naslednjih straneh:

http://www.journalismfund.eu/what-investigative-journalism
http://www.journalismfund.eu/
http://www.gijn.org/
http://www.icij.org/
http://www.publicintegrity.org/
http://100reporters.com/

R. N.

Vir: Klik

Pripisano

Po letu 2014 je ta naš VIR, spletna stran, popolnoma “ugasnila”.