Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik načrtuje širšo ureditev območja Starega gradu.

V okviru tega so člani PD Kamnik po naročilu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik decembra 2018 uredili del pešpoti na Stari grad. V prvi fazi so očistili, obnovili in dodatno označili pešpot do vrha ter markirali južno pobočje do Starega gradu in do Špice.

Med drugim so na poti postavili 20 stopnic iz macesnovega lesa in močvirnati del poti uredili s hrastovimi plohi debeline pet centimetrov in protizdrsno nameščenimi hrastovimi letvami. To pa je šele prva faza ureditve, ko bo vreme dopuščalo bo namreč sledila še druga faza.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik pa načrtuje tudi čiščenje obzidja Starega gradu. Ta je namreč na velikem delu tako zaraščen, da zelenje že zakriva pogled na samo obzidje. S tem pa tudi onemogoča natančno analizo, kje je potrebna dolgoročna sanacija zidu. Hkrati pa to zelenje tudi dolgoročno ogroža samo strukturo obzidja.

Zato so si danes vodja sektorja turizem za omenjenem zavodu Nina Irt, Judita Lux iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj, predsednik PD Kamnik Marko Petek, arhitekt Tomaž Schlegel in Boris Golob, najemnik lokala, na terenu ogledali, kako bi potekalo čiščenje obzidja ter tudi, kako bi lahko potekala morebitna sanacija obzidja.

 »Stari grad je izjemno priljubljena ter pomembna izletniška točka in turistična atrakcija, zato na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik ocenjujemo ureditev pešpoti ter čiščenje obzidja kot nujno potrebna ukrepa,« je po ogledu dejala Nina Irt in dodala: »Ogled pa je pokazal, da je to šele prvi korak k celostni ureditvi območja Starega gradu. Namreč, čiščenje obzidja bo pokazalo, v kakšnem stanju je obzidje in kje bi bila potrebna dolgoročna sanacija obzidja ter kako zahtevna bi ta dejansko bila. Zato je naša želja, da bi po čiščenju obzidja pripravili načrt dolgoročne sanacije, kar pa je tudi zaradi finančne konstrukcije projekt za naslednjih deset let. Zadnja sanacija je namreč potekala pred skoraj desetimi leti.«

Že samo čiščenje obzidja pa bo izredno zahtevno, saj bo potrebno tudi na visoki višini porezati zelenje ter pri tem paziti, da se s trganjem rastlinja ne uniči samega obzidja.

Strokovnjaki so namreč opozorili, da bi se z nestrokovno opravljenim delom obzidje lahko tudi porušilo. Zato bodo vsa dela potekala v sodelovanju s strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj.

Za več informacij:

Samo Trtnik, gsm: +386 40 433 628, e-mail: [email protected]