Policija zaradi groženj terorističnih napadov: Če vam je karkoli nenavadno, nas pokličite

Se vam ne zdi, da je videti kot Alcatraz?

V azilnem domu na Viču se je včeraj pozno zvečer zgodil incident, ki ga Policija obravnava kot teroristično dejanje.

V tem tednu so policisti sicer prijeli tudi prijavo, da so organizatorji javnega shoda, ki je potekal v četrtek, 19. 10. 2023 ob 17. uri, na Trgu republike v Ljubljani, že pred shodom prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada na shodu. Aktivnosti policije so takoj stekle in tako so policisti včeraj, prijeli 20 letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma.

Nekaj pred 23. uro pa so bili policisti obveščeni, da se pred objektom na območju Viča nahaja osebno vozilo slovenskih registrskih označb, ki ima na glas radio v vozilu. Naknadno je v vozilo prisedla še ena oseba. Policisti so ugotovili, da je oseba v vozilu z glasnim predvajanjem molitve vznemirila ljudi v bližnjem objektu. Okolica samega vozila je bila zavarovana, policisti pa so osebi pozvali, da izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevala. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in pa policisti specialne enote policije, ki so nato opravili prijetje voznika, druga oseba pa je sama izstopila iz vozila in se zatekla v objekt, kjer so ga prijeli varnosntiki. Z voznikom osebnega vozila, 35 letnim državljanom Slovenije je bil na kraju izveden postopek in prvi nujni preiskovalni ukrepi, ter drugi ukrepi v skladu z ZNPPol, nato pa so na kraju z osumljencem postopek zaključili. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka. Sopotnik, 37 letni državljan Maroka, ki se je v vozilu vozniku priključil povsem naključno in je bil vidno pod vplivom alkohola, je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do iztreznitve, izdan pa mu je bil plačilni nalog.

Polciisti ob tem opozarjajo, da sktivnosti policije potekajo neprestano 24 ur na dan, da 7 dni v tednu spremljajo, analizirajo in aktivno ukrepajo v vseh dogodkih, ki bi lahko pomenili kakršnokoli grožnjo. Naprošajo pa vse, ki bi glede na trenutne razmere imeli kakršnekoli informacije o dogajanju v svoji okolici, ki jim povzroča vznemirjenje ali pa so jim okoliščine preprosto nenavadne, da o tem obvestijo policijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.