Občina Medvode se skupaj s Civilno zaščito Medvode in lokalnimi humanitarnimi organizacijami pridružuje zbiranju pomoči za begunce iz Ukrajine in prebivalce Ukrajine, ki so se znašli v hudi stiski.

 

Vaš prispevek lahko oddate na več lokacijah po občini Medvode. Akcija bo potekala predvidoma do konca meseca marca (po potrebi jo bomo podaljšali). Vso zbrano pomoč bomo predali Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki jo bo s humanitarnimi konvoji poslala v Ukrajino.

Lokacije in termini zbiranja pomoči na območju občine Medvode:

  • ponedeljek, od 10. do 12. ure – Krajevna organizacija Rdečega Križa (pisarna KORK, Cesta ob Sori 3a, 1215 Medvode);
  • ponedeljek, od 17. do 18. ure – Župnijska Karitas Pirniče (mežnarija, Spodnje Pirniče 39, 1215 Medvode);
  • sreda, od 16do 18. ure – Krajevna organizacija Rdečega Križa (pisarna KORK, Cesta ob Sori 3a, 1215 Medvode);
  • četrtek, od 16. do 18. ure – Župnijska Karitas Smlednik (prostori Karitas, Smlednik 41, 1216 Smlednik);
  • nedelja, od 8. do 11. ure – Župnijska Karitas Preska (prostori Karitas pod cerkvijo, Preška cesta, 1215 Medvode).
Iz Ukrajine in begunskih centrov redno javljajo potrebe, zato v tem trenutku zbiramo naslednje artikle (seznam bomo dopolnjevali in spreminjali glede na potrebe):
  1. higienski pripomočki,
  2. kompleti prve pomoči, material za prvo pomoč,
  3. prehrana (zapakirano v originalno embalažo, najbolje z daljšim rokom uporabe),
  4. gasilska reševalna oprema (cevi, elektro agregati, črpalke ipd),
  5. osebna reševalna oprema (gasilske čelade, rokavice, škornji).

Oblačil, obutve, posteljnine, dek in spalnih vreč se do nadaljnjega NE zbira. Vsa darovana pomoč naj bo še uporabna in znotraj rokov uporabe.

Finančno pomoč zbira Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Prostovoljce, ki bi bili pripravljeni pomagati pri pakiranju pomoči in logistiki, vabimo, da se nam javite na elektronski naslov [email protected].

Prebivalci Ukrajine so se znašli v veliki stiski in potrebujejo našo pomoč. Verjamemo, da bo naša skupnost, tako kot že večkrat doslej, znala stopiti skupaj in pokazala solidarnost. Vsem občanom in prostovoljcem se zahvaljujemo za vso pomoč.

Informacije o pomoči beguncem

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530.

Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected]. Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem angleškem in ukrajinskem jeziku.

V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.