Občina Kamnik- Maistrovo mesto

Danes 29.3. 2021 ob 18. uri je Občina Kamnik priravila osrednjo slovesnot ob občinskem prazniku. Vsi ste vljudno vabljeni na ogled preko spleta.

V počastitev praznika Občine Kamnik vas Občina v ponedeljek, 29. marca 2021, ob 18. uri vljudno vabi k ogledu video vsebine osrednje slovesnosti, in sicer na uradni spletni strani Občine Kamnik www.kamnik.si, na YOUTUBE kanalu Občine Kamnik (TUKAJ) in spletnih povezavah ter družabnih omrežjih Doma kulture Kamnik (TUKAJ). 

Slavnostni govornik osrednje slovesnosti, na kateri bo podeljenih 5 priznanj Občine Kamnik, bo župan Občine Kamnik Matej Slapar.

V kulturnem programu bodo nastopili Mešani pevski zbor Odmev Kamnik, Mestna godba Kamnik, učenci Glasbene šole Kamnik in plesalci Plesnega kluba Šinšin.

Na uradni spletni strani občine je tudi nagovor župana, ki ga podajamo v celoti:

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

»pokonci glavo« je napisal Rudolf Maister v pesmi Mi. Tudi letos se bomo 29. marca, na praznik Občine Kamnik, spomnili njegovega rojstva in doprinosa slovenskemu narodu. Ta naš rojak je bil velik strateg in pogumen bojevnik, ki je samoiniciativno razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru. Samo za en dan je prehitel sovražnika, ki je načrtoval državni udar. Njemu se lahko zahvalimo, da velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške ni ostal v lasti tujcev. Bil je zaveden Slovenec, borec, človek širokega srca, ljubitelj slovenske besede, pesnik in strasten zbiralec knjig, ki je spodbujal kulturno in literarno življenje.

V današnjem času se spopadamo z drugačnimi izzivi, kot jih je imel Rudolf Maister. Borimo se proti koronavirusu, ki močno spreminja naša življenja in način razmišljanja. Kljub temu pa smo v okviru investicij na Občini Kamnik storili marsikaj. Uredili smo več kilometrov novih varnih šolskih poti in s tem pripadajočo infrastrukturo, kar nekaj makadamskih cest je bilo asfaltiranih ter urejenih drugih prometnih površin. S pogajanji smo znižali vrednost marsikatere investicije in posledično uredili več, kot bi sicer. Strateško smo vstopili na območje nekdanje Smodnišnice, kupili del zemljišč na južnem delu tega območja in večino infrastrukture. Začela se je gradnja skupnega zbirnega centra za ravnanje z odpadki v Suhadolah in po nekaj letih smo uredili sistem parkiranja pod Veliko planino. Pot je trajala 14 let, a smo končno prišli do pomembnega mejnika in do objave razpisa za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik. Projekt smo racionalizirali za približno tri milijone evrov, prijavili smo se na razpis države in po zaključenih postopkih začnemo graditi novo šolo, ki so jo čakale številne generacije. Cilj Občine Kamnik je pristopiti tudi k trajni zaščiti vodnih virov in vsem občankam ter občanom zagotoviti kakovostno in čisto pitno vodo. Številnim podjetnikom ni bilo lahko ohranjati delovnih mest in mnoga kamniška podjetja so se pri tem spopadala z velikimi izzivi, zato naj se na tem mestu iskreno zahvalim tudi vsem njim. Zaradi izkušnje, ki smo ji priča v zadnjem letu, danes še toliko bolj cenimo vse, kar smo naredili skupaj. Brez zdravstvenih delavcev, služb zaščite, reševanja in pomoči, prostovoljcev in vseh zaposlenih v službah za preskrbo prebivalstva tega ne bi zmogli. Hvala pa tudi vam, spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, ker delujete odgovorno in preventivno.

Rudolf Maister je pustil za seboj močno sled. Močno sled puščajo za seboj tudi Kamničanke in Kamničani, ki ustvarjajo pomembne koščke mozaika naše lokalne skupnosti, na katero smo izjemno ponosni. Živimo v občini, ki jo odlikujejo ustvarjalni in delovni ljudje. Vsako leto se še posebej zahvalimo tudi občinskim nagrajencem, ki so s svojim delovanjem dali poseben prispevek naši lokalni skupnosti in s številnimi dejanji prispevali k bogatitvi življenja v občini Kamnik. Prav njim se bomo ob letošnjem prazniku zahvalili na dostojen in razmeram primeren način z video vsebino, ki jo pripravljamo skupaj z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, v neposrednem spletnem prenosu pa si jo boste lahko ogledali v ponedeljek, 29. marca 2021, ob 18. uri na uradni spletni strani Občine Kamnik www.kamnik.si, na YOUTUBE kanalu Občine Kamnik in spletnih povezavah ter družbenih omrežjih Doma kulture Kamnik.

Ob letošnjem prazniku Občine Kamnik vam želim, da bi ostali pogumni, da kljub drugačnemu načinu življenja ne bi izgubili vere in upanja. Bodite drzni v dobrih pobudah in drobnih dejanjih pozornosti. Z dvignjeno glavo in pokončno držo stopajmo naprej in iščimo rešitve, kot je to počel tudi naš general Rudolf Maister – Vojanov.

Srečno Kamnik – Maistrovo mesto. 

Vaš župan Matej Slapar                                                                                             

Video vsebina ob slovesnosti se bo odvijala v živo in v skladu s epidemiološkimi razmerami in navodili pristojnih institucij.