»O kresi se dan obesi« v Šentvidu pri Stični

V nedeljo, 17. junija, se je s koncertom združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov končal tradicionalni, že 49. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Tudi letos se je praznik slovenske pesmi začel s sobotnim koncertom zamejskih zborov in slovenskih zborov iz tujine, vrhunec pa je bil nedeljski skupni nastop približno 100 zborov, ki so nastopili pod letošnjim osrednjim geslom »O kresi se dan obesi«.

Tudi letos se je pevski tabor začel s sobotnim koncertom v avli OŠ Ferda Vesela, na katerem je letos nastopilo deset slovenskih zborov iz zamejstva in tujine. Predstavili so se zbori iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Italije, nastopili pa so tudi domači moški in ženski pevski zbor Vidovo in Šentviški slavčki. Rojake, ki ohranjajo slovensko pesem in skrbijo za kulturno poustvarjanje zunaj matične domovine, je letos prvič nagovoril novi predsednik KD Tabor slovenskih pevskih zborov Matej Šteh.

Večer se je zaključil na prostem z nastopom Godbe Stična.

Osrednji nedeljski program se je začel s slavnostno povorko vseh sodelujočih zborov v spremstvu konjenikov Konjerejskega društva Radohova vas in godbe iz Dobrepolja. Koncert združenih pevskih zborov je potekal na šolskem športnem igrišču, ki ge je letos Občina Ivančna Gorica posodobila in obnovila.

Ob številnih gostih, tudi županu Dušanu Strnadu in direktorju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marku Repniku, je pevce najprej nagovoril predsednik Tabora slovenskih pevskih zborov Matej Šteh, ki se je zborom zahvalil za njihov doprinos k ohranjanju slovenske ljudske pesmi.

Letošnji slavnostni govornik, skladatelj, glasbeni pedagog in zborovodja Tomaž Habe je pevce nagovoril s pomenljivimi Cankarjevimi mislimi o glasbi.

Poudaril je slovenski fenomen, saj se Slovenci lahko ponašamo z vrhunskimi zborovskimi zasedbami, ki žanjejo nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih.

S petjem se po nekaterih ocenah ukvarja do sto tisoč Slovencev.

Šentvid pa s pevskim taborom ohranja stik z narodom in slovensko zemljo. Po njegovem je ohranjanje pristne slovenske besede in ljudske pesmi osnovno poslanstvo te prireditve, ki je letos doživela že 49. izvedbo in potrebno je napeti vse sile, da se tovrstno pevsko srečanje ohrani in razvija tudi v prihodnje.

Programski vodja tabora, Stane Peček, je letošnji program pesmi naslovil s slovenskim pregovorom »O kresi se dan obesi«, s katerim so pevci pozdravili prihajajoči poletni čas. Združeni zbori so tudi letos nastopili pod taktirko dirigenta Igorja Švare, v programu pa je nastopila še Godba Stična, Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in člani Folklorne skupine Vidovo.

Letošnji taborski jubilanti so prejeli tudi jubilejne plakete: MoPZ Svoboda Kočevje za 40 let, MoPZ Šmarje Sap in MePZ Avgust Pavel Gornji Senik za 45 let prepevanja v Šentvidu pri Stični.

Več si preberite v priloženem sporočilu za javnost in na spletni strani občine.

Zapisal Matej Šteh, fotografiral Gašper Stopar