Nogomet je biznis, FIFA je najuspešnejši kapitalist

V zadnjih tednih se je težko izogniti nogometu. Evforije, ki jo prinašajo zmage na svetovnem prvenstvu, pa se zavedajo tudi politiki.

Na Hrvaškem je tako vlada ravno v teh dneh, medtem ko se mediji ukvarjajo s tem, ali je Modrić v življenjski formi ali je videti utrujeno, predstavila reformo pokojninskega sistema.

Sicer pa sta tokratno svetovno prvenstvo v Rusiji in naslednje v Katarju povzročili (manjšo) razpravo o bojkotu tekmovanja zaradi kršitev človekovih pravic s strani držav gostiteljic. Razen tega, da si kakšen državni predstavnik ni ogledal tekme v živo, pa kritike niso imele večjega vpliva na najpopularnejši športni dogodek na svetu.

Zanimivo je, da so pozivi k bojkotu zelo redko usmerjeni na organizatorko tekmovanja, Mednarodno nogometno federacijo (FIFA). Gostovanje svetovnega prvenstva, ki države navadno pusti v minusu, federaciji prinaša milijonske zaslužke, pri čemer so korupcija in davčne “olajšave” del njenega poslovnega modela. Nogomet je biznis in FIFA je najuspešnejši kapitalist.

Vir: