Spanje je pomembno za obnovo in ohranjanje našega celega telesa. Skozi zgodovino je naš urnik spanja določala naravna svetoba, tako še danes na nas vpliva sonce in luna. Ljudje so nekoč vstajali ob sončnem vzhodu in zaspali, ko je sonce zašlo.

 

Kortizol in melatonin

Je stresni hormone, ki ga pridobimo, ko je naša koža v stiku z naravno svetlobo in našemu telesu pomaga, da se zbudi. To pomeni, da ko sonce vstane, se raven le tega poveča,znato se zmanjša do poldneva, od sedmih popoldne pa do nekje sedmih zjutraj pa je najnižja stopnja. Nizka koncentracija kortizola pa poveča koncentracijo melatonina –  ta pa nam pomaga zaspati.

Moteči dejavniki spanca

V idealnem svetu, bi se ko sonce zaide umirili in tudi kmalu zaspali. A danes ni temu tako saj pred spanjem ponavadi gledamo televizijo, sedimo za računalnikom ali pa beremo knjige pod umetno svetlobo.

Jutranji rituali

Zjutraj se želimo čimhitreje zbuditi, saj nam tempo življenja tako narekuje. Zato radi posegamo po kavi ali sladkem in škrobnem zajtrku.

Vpliv prehrane

Beli sladkor in kofein spodbujata adrenalne žleze, ki vplivajo na sproščanje kortizola. Telo se skuša obnoviti in spočiti, toda če telo hranimo s procesirano hrano, se kalorije nabirajo, saj je presnavljanje moteno. Ker nismo spočiti, je gibanje, ki bi nam pomagalo zaspati, zadnja stvar, na katero pomislimo. Tako nastane začarani krog.

Prekinitev začaranega kroga

Poskrbite za prehrano, ki naj bo čimbolj zdrava (s karseda malo škroba in sladkorja), predvsem pa se izogibajte poživilom (kavi, čajem) in poskrbite za zmerno telesno vadbo (vendar ne zvečer, pred spanjem): od tri- do štirikrat na teden po 20 do 30 minut. Vzpostavite ritem, ki naj bo enak vsak dan, vsak dan se odpravite spat ob isti uri in vsako jutro vstanite ob isti uri.

Sproščanje telesa z dihalnimi vajami

Začnete z globokim vdihom, pri čemer se osredotočite na trebuh, ki se napihuje kot balon, od spodaj navzgor, čemur sledi izdih. Ponovite 5 ponovitev po 10 vdihov.

Kopel z eteričnimi olji

Kopel in masaža pred spanjem veljata za odlično sprostitev. V vodo lahko dodate magnezijev sulfat, ki sprošča mišice. V kopel lahko kanete tudi nekaj kapljic eteričnih olj sivke, kamilice, vrtnice, majarona ali nerolija, ki tudi umirjajo. Zatemnite prostor in si prižgite svečko.

Čaji za sproščanje

Pol ure pred spanjem popijte skodelico čaja iz šentjanževke, cvetov lipe, pasijonke, koprive ali hmelja. Pri nespečnosti zaradi živčne napetosti poskusite s čajem iz verbene, čeladnice ali rumene vrtne koprive. Tudi baldrijan je zelo učinkovit, vendar − tako kot druga uspavalna sredstva − zavira delovanje osrednjega živčevja, zato ga ne smete piti vsak večer.

Naj bo petkov dan čim manj stresen in sobotno jutro polno zagona za čudovit vikend!