V soboto, 13. aprila 2019, je v Domžalah potekalo srečanje članic in članov ter simpatizerk in simpatizerjev SDS iz obljubljanske regije.

Vse navzoče je najprej pozdravil mag. Tomaž Deželak, predsednik OO SDS Domžale.

Veselega in sproščenega srečanja so se udeležili kandidati in kandidatke za evropske volitve, in sicer aktualna  evropska poslanka Romana Tomc, Alenka Forte in Davorin Kopše, ki so zbrane tudi nagovorili.

Slovensko in evropsko himno je zapela mag. Alenka Gotar.

Več kot 300 zbranim članom pa so se pridružili tudi podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko ter poslanke in poslanci iz vrst SDS Alenka Jeraj, Boris Doblekar, mag. Andrej Šircelj, pa tudi sekretar poslanske skupine SDS dr. Božo Predalič.

Vse zbrane je pozno v večer zabaval ansambel Anžeta Šuštarja.

Romana Tomc je v nagovoru zbranim uvodoma dejala, da se je SDS odločila, da za tokratne evropske volitve oblikuje skupno listo s SLS.

»To je mnoge pustilo odprtih ust, saj nam kar naprej očitajo, da smo izključevalni, s skupno  listo pa smo dokazali ravno nasprotno in to je, da smo povezovalni,« je povedala poslanka in dodala, da imamo danes v Evropskem parlamentu tri poslance iz vrst SDS, sedaj pa si jih želimo vsaj štiri.

»V Evropskem parlamentu nas vedno dajo za zgled, ker imamo v naši politični skupni ELS najboljši dosežek med vsemi državami. Seveda si želimo, da bi tak rezultat ohranili še naprej,« je dejala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da verjame, da  smo ta uspeh skupaj pripravljeni in zmožni doseči. »Mediji odkrito podpirajo, da ne rečem celo kandidirajo na evropskih volitvah, ampak mi bomo skupaj dokazali, da znamo in zmoremo več,« je ob tem poudarila Romana Tomc.

V nadaljevanju je izpostavila tri velike dosežke tega mandata, na katere je najbolj ponosna. » Ves čas sem delovala v odboru za zaposlovanje in socialo in če sem kritična do svojih konkurentov, kar naenkrat so se vsi začeli ukvarjati z zaposlovanjem, socialo, skrbjo za prekarne zaposlitve, za upokojence, a ne v tem, ne v prejšnjem mandatu nikogar od njih nisem videla v odboru za zaposlovanje,« je najprej dejala poslanka in nato dodala, da se je v odboru večinoma ukvarjala s problematiko mladih.

»Nadzorovala sem največji evropski projekt glede zaposlovanja mladih. Preučevala sem, kako se porablja denar po vseh državah članicah in kot poročevalka sem naletela na eno okoliščino, ki me je neprijetno presenetila. Slovenija je dobila najmanj sredstev od vseh držav članic za mlade,« je povedala poslanka in dodala, da ko se pogovarja z ljudmi, le ti za slabo črpanje evropskih sredstev vedno zvalijo krivdo na Bruselj, vendar pa je po njenih besedah dobro črpanje odgovornost vlade.

»Govorijo nam, da nas je malo, da smo majhni, da nas nihče ne jemlje resno. Toda toliko nas jemljejo resno, kolikor imamo osebne kredibilnosti.  Veliko večino 751 evropskih poslancev poznam, z veliko večino se dobro razumem in to je pripomoglo, da so me podprli pri projektu, kjer sem opozorila na nedopustno dejanje Avstrije, ko je 10.000 slovenskim otrokom  zmanjšala otroške dodatke,«  je v nadaljevanja dejala poslanka in dodala, da se je Avstrija ob njenih prizadevanjih za slovenske otroke uprla.

»Bila sem na skoraj  vseh prvih straneh avstrijskih časopisov, Avstriji je na pomoč priskočila Nemčija, a sama  sem pridobila veliko evropskih poslancev za podporo in zadeva je romala na Evropsko komisijo, ki je odločila, da gre pri avstrijski zakonodaji glede otroških dodatkov za nedopustno diskriminacijo in Avstriji poslala opomin,« je povedala poslanka.

Ob tem je poudarila, da lahko v prihodnosti Avstriji sledi še en opomin, nato pa kazen, ki je lahko tudi takšna, da bodo morali Avstrijci vrniti slovenskim otrokom vse, česar niso prejeli. »Bolj konkreten dosežek, ki bi ga nekdo dosegel za svojo državo, si težko predstavljam,« je ob tem dejala Romana Tomc.

Kot tretji dosežek pa je izpostavila, da je dosegla, da so o pranju denarja prek NLB spregovorili na mednarodnem parketu. »Na odboru PANA v evropskem parlamentu je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je do pranja denarja prišlo in da mora država narediti vse, da zadevo razišče, toda še danes se ni zgodilo nič, vse je poniknilo,« je povedala poslanka. Ob tem je dodala, da ji mnogi ob tem primeru očitajo, da Slovenijo tožari v tujini, toda njim odgovarja, da v Evropskem parlamentu zastopa ljudi, ki so bili oškodovani zaradi bančnega kriminala in da ne zagovarja bančnih kriminalcev.

»Nekateri kandidati drugih strank za Evropske volitve pa mislijo, da je treba bančni kriminal pomesti pod preprogo, s čimer se ne strinjam,«  je še povedala evropska poslanka. 

 Nazadnje je dejala, da si v prihodnje v Evropskem parlamentu želi več ukvarjati z demografskimi vprašanji.  

»Pokojnine so slabe, pokojninski sistemi razpadajo, ne le pri nas, tudi drugod. V Sloveniji je to še posebej velik problem,« je dejala Romana Tomc in dodala, da si želi, da bi se o teh stvareh več pogovarjali na evropskem parketu.

»Evropa naj dobi večjo pristojnost, ne zato, da bi se vtikala v države, ampak zato, da bi v državah, kjer vlade ne naredijo dovolj, da bi zaščitile upokojence, uvedli minimalne standarde in da bi nadzirali, ali vlada res dela tisto, kar govori,« je poudarila poslanka in ob tem dodala, da se pri nas veliko govori, veliko zapisuje v poročila, strategije, naredi pa se bolj malo.

»26. maja ne bodo le evropske volitve, ampak bodo volitve, ki bodo pokazatelj, da SDS lahko zmaga na vseh volitvah in dobi največ poslancev v DZ, največ svetnikov na lokalnih nivojih in največ evropskih poslancev,« je svoj nagovor zaključila Romana Tomc.

Kandidatka za evropsko poslanko Alenka Forte je dejala, da nase gleda kot na zdravnika in kot na politika. Ko je govorila o Evropski uniji, je Fortejeva dejala, da Slovenija zaradi domače slabe politike ne izkorišča tega, kar nam Evropa ponuja.

»Zelo slabo izkoriščamo evropska nepovratna sredstva,« je med drugim dejala.

»Kot zdravnica pa z žalostjo in prizadetostjo opažam, da nekaterih evropskih dobrih praks ne uspemo prenesti k nam. Zakaj naši odgovorni ne vidijo tega, kako se da stvari na primer na področju družinske medicine rešiti?«

se je vprašala Fortejeva in dodala, da  evropsko zdravstvo sloni na ekonomskih temeljih, pri nas pa »imamo socialistično zdravstvo, kjer vlada določi cene, ki jih bo plačevala in ob tem sistemu se nam smejijo pravniki in ekonomisti.«

»Če bi v SDS imeli mandat za oblikovanje vlade, bi zdravstvo šlo v čisto drugo smer kot sedaj in ne bi bilo stisk, ki jih imajo danes ljudje in zaposleni v zdravstvu,« je povedala Fortejeva in dodala, da ima SDS pripravljen reformni program za zdravstvo.

»Potrebujemo dobre evropske prakse. Pacient potrebuje dobro uslugo. Zdravniki bi se morali potegovati za zaposlene. Potrebujemo urejen sistem, kjer velja trg konkurence. Če bom poslanka, bom skušala narediti, kar je mogoče, da se širokopasovna cesta urejenega zdravstva iz Evrope pripelje tudi v Slovenijo,« je poudarila Alenka Forte.

V nagovoru se je dotaknila tudi dolgotrajne oskrbe. »Že pred 10 leti je imel minister Bručan zakon o dolgotrajni oskrbi na mizi. Danes pa nimamo ne strategije, ne kadra za to področje,« je povedala Fortejeva in dodala, da Evropa ima rešitve, kjer  lahko evropski poslanec pomaga, da se dobre prakse implementirajo.

»Če bomo mi, ki smo z dušo pomagali ohranjati stabilno Evropo, šli na volitve, potem imamo perspektivo tako mi kot naši potomci. Če pa SDS in SLS združeni v ELS ne bomo zmagoviti, bo pod vprašajem tudi enotna Evropa in mir v Evropi,« je zaključila Fortejeva in vse zbrane povabila glasovanje v nedeljo 26. maja.

Kandidat za evropske volitve Davorin Kopše pa je v svojem nagovoru izpostavil varnost in zaščito Slovenije in Evrope.

»Želim, da se uresniči želja Evropske ljudske stranke in prizadevanja, da bi zaščitili zunanje evropske meje, da bi vedeli, kdo prihaja v naše kraje, kdo biva z nami in da bi bili varni,« je dejal Kopše in dodal, da se bo kot evropski poslanec vključil  v aktivnosti, ki bodo povezane s preprečevanjem terorizma, ki nas vse posebej ogroža.

»To prihaja z migracijami, ki so nezakonite. Nezakonite so tiste migracije, ki prihajajo čez njive, gozdove, plavajo čez reke. Ti ljudje ne pridejo na glavna vrata, ker ne prihajajo s poštenimi nameni in že zato niso dobrodošli,« je dejal Kopše. Ob tem je ponovil besede mag. Grimsa, da ima vsak nezakonit migrant tri pravice, ki so: da je aretiran, procesiran in nagnan iz naše države.

Kopše je še dejal, da si predstavlja, da se je v Evropskem parlamentu treba veliko povezovati in iskati zaveznike, predvsem pa, da je treba veliko delati. »Mi želimo delati, mi bomo delali in mi hočemo delati,« je še zaključil Kopše, ki je prav tako vse zbrane povabil na evropske volitve, kjer naj glasujejo za Slovensko demokratsko stranko.

Vir in več: https://www.sds.si/novica/sds-je-povezovalna-stranka-bo-delala-za-mocno-evropo-17811