Kaj je Fran?

Fran je nov slovarski portal Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, prosto dostopen na naslovu www.fran.si. Obsega 20 slovarjev z več kot pol milijona slovarskih opisov, ki prikazujejo slovenščino od 16. stoletja do danes. Poleg tega vsebuje še dialektološki atlas, dve svetovalnici in je organsko povezan z različnimi jezikovnimi zbirkami in korpusi.


In kako razlaga Fran pomen besede šarec?

šárec-rca m (ȃ)
konj z belimi lisami: zajahati šarca

SSKJ² Kliknite, če želite geslo skopirati v odložišče
šárec-rca m (ȃ)
voj. žarg. mitraljezstrojnica: streljati s šarcemšarci in brzostrelke / mitraljez šarec

Najbrž ga ni spletnega medija, tega nismo mogli preveriti, ker jih je “malo morje”, ki ni danes objavil “senzacionalno” novico, da se je prvi minister RS odločil, da noče biti več prvi minister.

Tudi na vašem portalu smo v zadnjih dveh dneh objavili dva prispevka in, ne da bi prej vedeli, kaj se dogaja na vrhu slovenske oblasti, slutili, da so se začeli dogajati “novi časi”.

Predsednik DZ Dejan Židan je prejel obvestilo Marjana Šarca o odstopu s funkcije predsednika vlade. Šarec naproša, da se DZ z njegovim odstopom seznani čim prej, piše spletni portal RTV Slovenija.

Zakaj čim prej? Kam se predsedniku vlade mudi? V novo vlado morda?

Ko šarec ne zmore več teči, je konec dirke.

Ko pa predsednik vlade odstopi, pa se začne nova dirka – predčasne volitve.

Menda se nam obetajo že v aprila tega leta. V uredništvu portala že nekaj časa menimo, da Slovenkam in Slovencem ne “dišijo” več parlamentarne volitve. Kaj pa če bo letos spomladi spet začela dišati ne samo koledarska pomlad

Morda pa se kljub temu bliža nova slovenska pomlad. Že letošnjo pomlad! 2020!

O. U.