Kdo bo nova ministrica za zdravje?

Kandidatka za ministrico za zdravje je Valentina Prevolnik Rupel, trenutno državna sekretarka na ministrstvu, ki je na ministrstvo prišla po tem, ko je začasno vodenje Ministrstva za zdravje prevzel Robert Golob. Kot je danes povedala, bodo njene ključne naloge na položaju dostopnost do kakovostnega zdravstvenega varstva, vzdržnost financiranja in opredelitev košarice pravic. Upa, da bodo zbrali pogum in modrost ter se osredotočili na prebivalce.

Odločitev je bila težja, ker ministrstvo prevzema sredi mandata. Kot je dejala, se je pogovorila s sodelavci in najbližjimi ter se odločila, da lahko v preostalem času vseeno nekaj doseže. O imenih v svoji ekipi danes še ni spregovorila, a je pojasnila, da je nekaj imen novih, nekaj pa že poznanih.

Valentina Prevolnik Rupel sicer že dlje časa sodeluje z nekdanjim ministrom za zdravje Dorjanom Marušičem. Ko je bil ta minister v Pahorjevi vladi, je bila Prevolnik Rupel njegova svetovalka, trenutno pa sta oba člana premierjevega strateškega sveta za zdravstvo. Marušič in Prevolnik Rupel sta tudi soavtorja številnih strokovnih člankov.

Je pa zanimivo, da je Valentina Prevolnik Rupel pred desetimi leti, kot edino možno rešitev, da se zdravstvo postavi na noge navedla, da ministrstvo za zdravje razpustimo in ga postavimo kot službo vlade.