Včerajšnja Tarča na slovenski nacionalni televiziji RTV je prinesla kar nekaj zanimivih vprašanj. Med vsemi pa najbolj izstopata dve vprašanji. Ali se v Listi Marjana Šarca – LMŠ sramujejo nastopov svojega predsednika Marjana Šarca in ali bo leva politična opcija na naslednjih volitvah kot nov politični obraz ponudila Tomaža Vesela? 

 

Pred kratkim smo poročali o ugotovitvah KPK glede opravljanja dodatnih del Tomaža Vesela za mednarodno organizacijo FIFA in njegov honorar, ki ga prejema. Verjetno se še vsi spomnite, kako je ob izbruhu afere zatrjeval, da je o svojem delu obvestil protikorupcijsko komisijo, ki pa o tem ni vedela nič, še več, tudi dokumenta o tem ni imela. Seveda s takim dokumentom ni razpolagal niti Vesel.

Med obema dogodkoma je minilo nekaj časa in KPK je pred kratkim izdala mnenje, s katerim ugotavlja, da ne glede na honorar, ki ga za svoje delo prejema Vesel, ne gre za pridobitno dejavnost.

Več o ugotovitvah KPK si lahko preberete tukaj: 20.000 evrov mesečno, a ni pridobitna dejavnost

Včeraj pa je kot strela z jasnega sledilo vprašanje predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu s strani novinarske ekipe oddaje Tarča: Kaj bi vas pritegnilo, da bi vstopili v politiko?

Pravzaprav težko vprašanje , razumnemu človeku ni enostavno sprejeti takšno odločitev, zlasti v slovenskih razmerah. Do sedaj o tem enostavno nisem razmišljal, nikoli se nisem videl v teh vlogah. Kaj bi pravzaprav na nek način pretehtalo? Mogoče ti stalni pozivi, da nekdo bo to pač moral naredit. Jaz sebe sicer ne vidim v tem, rajši bi dal prednost vsebini pred nekimi osebnimi odločitvami, dejstvo pa je Slovenija v enem takšnem položaju, tako nezavidljivem političnem, konceptualnem, da smo v neki pat poziciji, v kateri verjetno sploh še nikoli nismo bili“, in nadaljuje “Delam na nekem mestu, ki je logično precej javno in medijsko eksponirano, tudi bom rekel, da se določen del politične opcije ali pa v politični opciji izjemno trudi, da me predstavi kot nekega državnega sovražnika, kar nikoli nisem bil in nikoli ne bom, mi s tem na nek način delajo neko uslugo, ki nikoli pravzaprav zanjo niti nisem prosil.

Konkretnega odgovora o kandidaturi novinarka ni dobila, a je zgovorno že dejstvo, da le te ni niti zanikal.

Nato pa nadaljuje: “Namesto da bi se ukvarjali z vprašanji, na katere rabimo odgovor, se ukvarjamo s posamezniki ali pa če sem zelo natančen, z nekaj posameznikov ali pa celo z enim samim posameznikom in ta energija se vleče že od leta 1991. Zato bo potrebno na nek način prvič se na eleganten, kulturen, hvaležen način posloviti od osamosvojiteljev, na nek način se osamosvojiti od osamosvojiteljev. Vem, da bo to verjetno boleče, ampak to se da naredit na pravzaprav eleganten in kulturen način, zato da se idejo, ki je takrat bila in je za Slovenijo izjemnega pomena, vlije v bron, zapiše v zgodovinske čitanke in se s hvaležnostjo obrnemo do teh ljudi in nenazadnje ta 30. obletnica osamosvojitve je dobra priložnost, da se jim da razmislek o tem, kako se elegantno umaknejo. Šele na ta način bi se verjetno vzpostavilo polje, da se ustvarijo nove energije, da lahko zadihajo nove generacije.

Po ogledu pogovora mirno lahko rečemo, da je v naprej dobro pripravljen in načrtovan. V pogovoru je seveda našel prijazne besede tudi za politične nasprotnike, kar je izjemno pretkana taktika.

Stranko LMŠ je v oddaji presenetljivo zastopal Damir Črnčec in ne predsednik stranke Marjan Šarec. Črnčec je oddajo vzel že kot predvolilno soočenje. Celotno oddajo je opeval stranko in njen politični program. Ob tem pa konstantno napadal sedanjo vlado in predsednika le te kakor tudi sogovornika v oddaji, ministra za obrambo in predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina.

Ob tem se nam poraja vprašanje: Ali so po zadnjem intervjuju Marjana Šarca za koroško regionalno televizijo sramujejo nastopov svojega predsednika?