Izdajali so se za direktorje in ukradli več kot milijon evrov

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so minulo sredo izvedli 14 hišnih in osebnih preiskav zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve več kot 30 kaznivih dejanj Goljufije, Ponarejanja listin in Pranja denarja. Preiskave so se opravljale na območju Policijske uprave Ljubljana, kaznivih dejanj pa je osumljenih 12 fizičnih oseb starih med 28 in 56 let (1 drž. Bosne in Hercegovine in državljani Republike Slovenije). Z dejanji sta bili oškodovani 2 pravni osebi in 4 fizične osebe. Pri opravljanju hišnih preiskavah je sodelovalo 56 policistov in kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil Mitja Bartolme, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je bilo v preiskavi, ki se je začela konec leta 2022, ugotovljeno, da je več medsebojno povezanih osumljencev izvrševalo kazniva dejanja na način, da so se na bankah bančnim uslužbencem predstavljali bodisi kot fizične osebe ali kot direktorji oškodovanih družb. Bančnim uslužbencem so pri tem izročali ponarejene osebne dokumente, izdane na ime oškodovane fizične osebe ali direktorja oškodovane družbe. Ko so na ta način izkazali istovetnost, pa so zahtevali izvršitev gotovinskega dviga s transakcijskega računa oškodovane gospodarske družbe. V nekaterih primerih pa sklenitev kreditnih pogodb, na podlagi katerih so banke na transakcijske račune oškodovanih družb nakazale večje denarne zneske, le te pa so osumljenci v nadaljevanju dvignili.

Od uslužbencev banke so tudi zahtevali izvršitev nakazila na točno določen transakcijski račun v tujino, katerega so obvladovale osumljene osebe. Gotovino so osumljenci v nadaljevanju bodisi dvignili ali pa nakazali na druge račune, ter si na takšen način pridobili veliko protipravno premoženjsko korist.

Po opravljenih hišnih preiskavah je bilo zoper 56 letnega državljana Slovenije odrejeno pridržanje na podlagi določilih Zakona o kazenskem postopku. Osumljeni je bil v predkazenskem postopku, ki ga je vodilo in usmerjalo Specializirano državno tožilstvo, priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Pridržani osumljenec je bil zaradi istovrstnih kaznivih dejanj že predobravnavan s strani policije v Sloveniji in tujini.

Skupna protipravna premoženjska korist v vseh kaznivih dejanjih znaša več kot milijon evrov (1.076.500 evrov), pri čemer je policija uspela zavarovati skoraj 600.000 evrov  (586.433,60 evrov). Najvišja pridobljena protipravna korist v enem samem dejanju je znašala pol milijona evrov.

Na opravljenih hišnih preiskavah so bili poleg dokazov potrebnih za navedeni postopek, zaseženi še naslednji predmeti:

– manjša količina prepovedane droge konoplje in kokaina,
– pištola,
– avtomatska puška,
– avtomatska pištola in
– 588 nabojev različnega kalibra.

Navedeni predmeti so bili poslani v analizo in bodo po pridobljenih rezultatih v primeru prepovedane droge izvedeni prekrškovni postopki.