Slovenska veteranska avto-moto zveza letos praznuje že svoj 20. rojstni dan. Zato so se odločili, da spet povabijo vse lastnike starodobnih vozil v Sloveniji na skupno praznovanje, ki ga bodo tradicionalno organizirali na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem to soboto, 21. septembra.

»Pred desetimi leti smo našteli 1072 starodobnih vozil, na našo petnajsto obletnico je prišlo več kot 800 vozil, letos pa jih pričakujemo vsaj toliko, če ne več,« poudarjajo organizatorji. »Istočasno bo na dan prireditve potekalo tudi postavljanje Guinnessovega rekorda s fički.«

Prav tako bo na dan prireditve potekal bolšji sejem, verjetno največji v Sloveniji. Za rezervacijo prostora morajo udeleženci izpolniti prijavnico. Na bolšjaku bodo lahko prodajale zgolj fizične osebe, ki nimajo registrirane dejavnosti trgovine in podobno.

Lastniki vozil naj bi prišli na CVV AMZS Vransko od 8.30 naprej (do 11.00) in parkirali po navodilih varnostnikov; odhodi vozil so predvideni po 16. uri.

»Opozarjamo, da na stezi vožnja ni dovoljena vožnja, prav tako driftanje, dirkanje in podobno. Gre za razstavo vozil, za to lastnike prosimo, da se držijo navodil in usmeritev varnostnikov. Na delu steze, kjer bo potekalo tekmovanje, lahko sodelujejo samo prijavljeni.«

V SVAMZ so pripravili pester program, v katerem bo med 11.30 in 12.30 predavanje o zgodovini Zastave v učilnici AMZS. Med 13.00 in 14.30 bo potekalo tekmovanje dva na dva po sistemu izpadanja, vendar se bo tekmovanja lahko udeležilo le 40 vozil.

Tekmovalo se bo na zgornjem delu steze centra, ki je precej ovinkasta.

Gre za šov, zato na tekmovanje vabijo predvsem atraktivna in drugačna vozila, opozarjajo pa, da ne iščejo dirkalnikov. Vsak zmagovalec bo prejel simbolično nagrado.

Vsak voznik starodobnega vozila, ki se bo udeležil obletnice, bo prejel spominsko značko za vozilo in kupon za malico. Dodajajo še, da bo prireditev v vsakem vremenu, kotizacije ni.

Obiskovalci imajo prost vstop.

Primož Hieng, FB


Guinnessova knjiga rekordov (angleško Guinness World Records) je najbolj prodajana knjiga na svetu. Vsebuje različne rekorde. Izdajajo tudi certifikat o rekordu. Ustanovil jo je sir Hugh Beaver, direktor pivovarne Guinness.