V obdobju od 1. 1. 2022 do 30. 9. 2022 je bilo obravnavanih 15.590 ilegalnih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju so obravnavali 7.260 ilegalnih prehodov. Število ilegalnih prehodov se je povečalo za 114,7 odstotkov glede enako obdobje preteklega leta. Letošnja številka v prvih 9 mesecih je za kar 50 % že presegla lansko celoletno, ko so obravnavali 10.067 oseb. Največ je bilo državljanov Afganistana, Indije in Burundija. 

 

Samo v zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 287 oseb zaradi nezakonitega prehoda državne meje in sicer 166 na območju PU Koper, 87 na območju PU Novo mesto, 24 na območju PU Celje in 10 na območju PU Maribor. Med njimi so obravnavali največ državljanov Burundija (97), Indije (44) in Iraka (37).

Sodeč po vseh fotografijah in posnetkih v Evropo prihajajo le moški. Žensk in otrok med njimi skorajda ni.

Največ ilegalnih prehodov je obravnavala PU Koper in sicer skoraj polovico vseh. Z opaznim
povečanjem števila glede na enako lansko obdobje sledi PU Novo mesto z deležem tretjine. Letošnje leto se je začelo z večjim številom od lanskega leta in strmim porastom števila, ki se je začelo v letošnjem marcu. Pričakovano se je porast števila nadaljeval tudi naprej. Policija pričakuje, da se bo trend porasta začasno prekinil šele s poslabšanjem vremenskih razmer pozimi.

Obravnavanih je bilo 14.981 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Število je večje za 330,2 odstotkov od primerljivega lanskega obdobja, ko je bilo evidentiranih 3.482 namer. Tisti, ki so izrazili namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, so bili v nadaljnji postopek predani pristojnemu organu s področja mednarodne zaščite. Samo v mesecu septembru je za mednarodno zaščito zaprosilo preko 4.000 oseb.

Obravnavali so tudi 6.941 vlog za začasno zaščito, od katerih jih je bilo 6.868 sprejetih od državljanov Ukrajine.

Policija je v svojem poročilu zapisala: “Trend porasta števila izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito je letos izrazito strm. Kaže na očiten porast problematike zlorab našega azilnega sistema.”

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom izročili 2.106 (v enakem obdobju lani 3.211) tujcev. Število se je zmanjšalo za 34,4 odstotkov. Največ je bilo izročenih na meji s Hrvaško in sicer državljanov Afganistana.

Tuji varnostni organi so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 320 (v enakem obdobju lani 156) oseb.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je včeraj na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s povečanim številom ilegalnih prehodov državne meje, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti:

Spoštovani,

V letošnjem letu smo priča velikemu porastu nezakonitih prehodov čez slovensko južno mejo. Na spletni strani Policije so bili v prvih 10 dneh oktobra objavljeni statistični podatki o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije v obdobju od 1. 1. 2022 do 30. 9. 2022. Iz teh podatkov izhaja, da se število ilegalnih prehodov državne meje povečuje. V obdobju od 1. 1. do 30. 9. 2022 je bilo obravnavanih 15.590 ilegalnih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju je bilo obravnavanih 7.260 ilegalnih prehodov. Še slabše je stanje na področju zlorab v zvezi s prošnjami za mednarodno zaščito.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

  1. Kakšno je trenutno število ilegalnih prehodov državne meje na območju PP Podlehnik, PP Gorišnica in PP Ormož? Prosim za podatke ločeno po PP in po mesecih od januarja 2020 do konca septembra 2022. Prosim tudi za podatke o številu ilegalnih migrantov po državljanstvu na tem območju?
  2. Kaj nameravate storiti za večjo varnost ljudi na območju, ki jih pokrivajo PP Podlehnik, PP Gorišnica in PP Ormož?

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo okoli 188.200 ilegalnih prehodov na območje Evropske unije. Število ilegalnih prehodov se je povečalo za 75 odstotkov od enakega obdobja lanskega leta.

Na območju Zahodnega Balkana je bilo v letošnjem avgustu okoli 15.900 ilegalnih prehodov, kar je za 141 odstotkov več kot v lanskem avgustu. Število predstavlja polovico vseh ilegalnih prehodov na zunanjih mejah EU. V letošnjih prvih osmih mesecih je bilo na tem območju obravnavanih 86.581 ilegalnih prehodov, za 190 odstotkov več kot lani.

Število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, je več kot štirikrat večje od lanskoletnega. Letošnji trend porasta je velik in strm. Povečalo se je predvsem število afganistanskih državljanov, vendar se njihov delež v strukturi zmanjšuje. Struktura prosilcev po državljanstvu se je močno spremenila, tudi tu so pomembno zastopani državljani Indije in Burundija.

Trendi, ki se kažejo letos, so precej zaskrbljujoči. Pridobitev azila je poenostavljena in ilegalni migranti to s pridom izkoriščajo. Nemčija se je odločila poostriti nadzor na meji z Avstrijo, saj je vdor ilegalnih migrantov na tem področju velik. Avstrija že dlje časa poostreno nadzira svoje meje s Slovenijo. Če to stori še Italija, bomo kar naenkrat postali otoček sredi Evrope, kamor imajo ilegalni prišleki na stežaj odprta vrata, naprej pa jim bo pot presekana.

Bomo postali država, kjer se bo vsakodnevno povečevalo število prišlekov iz tretjih držav? 

 

Spletno uredništvo