Dobra drža je samo ena!

Približno tri četrtine prebivalcev naj bi vsaj enkrat v življenju občutilo bolečine v križu, več kot polovica pa jih doživi tako hude bolečine, da zaradi njih iščejo zdravniško pomoč.
Če si bolečin v hrbtenici, vratu ali kod drugod ne znamo razložiti in tudi zdravnik zanje ne najde smiselnega razloga, si pogosto želimo vzrok težav ugotoviti z rentgenskim slikanjem. To pa ni vedno najboljša rešitev.

Prevelika presevanost

Radiologinja Saša Staparski Dobravec iz Zdravstvenega doma Ljubljana opozarja, da so ljudje med 25. in 45. letom podvrženi preveliki presevanosti. Prav zaradi tega so v ZD Ljubljana ob napotitvi na slikanje hrbtenice zaradi bolečin bolnikom ponudili predhoden posvet. Radiolog človeku z bolečinami v hrbtenici predlaga, da slikanje odloži in najprej poskusi šest tednov izvajati predlagano vadbo.

Kakšna sploh je pravilna drža telesa?

»Slabih drž je veliko, dobra pa je samo ena,« poudarja Saša Staparski Dobravec. Preprosto pravilo je, da mora v stoječem položaju navpična črta teči od vrha glave prek trupa in se končati med stopali.

»Ko nekdo tako stoji, od zadaj vidimo, da sta hrbtenica in glava v navpični liniji in nista ukrivljeni levo ali desno,« opisuje radiologinja Staparski Dobravec.

Tudi rami sta pri pravilni drži v vodoravni liniji. Če človeka gledamo s strani, pa vidimo navpičnico, ki povezuje uho, ramo, kolk in gleženj, hrbtenica je naravno ukrivljena v obliki dvojnega S, je še dodala.

Klemen Č.

Vir in več: Družina