Dan naše Evrope

Praznovanje 9. maja – DNEVA EVROPE

Tudi letos bo Dan Evrope, 9. maja, v Ljubljano in drugam po Sloveniji prinesel prijetno praznično vzdušje.

Simbolnega začetka evropskega združevanja, ko je bila 9. maja 1950 predstavljena slavna Schumanova deklaracija, se boste lahko spomnili s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi. Pridružite se praznovanju, vsekakor bo prijetno in  zanimivo.

Brezplačni koncert v Ljubljani

Največja prireditev bo v Sloveniji bo vsekakor veliki brezplačni koncert ob dnevu Evrope. Na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo od 21. ure dalje nastopili številni pevci, glasbeniki, plesalci in akrobati – to bo živahna rojstno dnevna zabava in hkrati začetek vseevropske kampanje »EU and ME«. Namen slednje je generaciji t. i. milenijcev, starih med 17 in 35 let, pokazati, kako EU vpliva na njihovo vsakodnevno življenje. Osrednja izvajalka koncerta bo Maja Keuc (Amaya), ki je ena izmed naših najbolj prepoznavnih in v Evropi uveljavljenih mladih pevk, pridružili pa se ji bodo številni gosti, med drugim švedska pevka Loreen s skladbo EUphoria, zmagovalko Pesmi Evrovizije 2012.

Evropska himna – Beethovnova Oda radosti v hiši EU 

Glasba po napolnila tudi Hišo EU, kjer bo mednarodna mladinska zasedba Europe Sings Together , združena prek izmenjave Erasmus+, izvedla evropsko himno, znamenito Beethovnovo Odo radosti. Kje? V Ljbubljani, v hiši EU – Dunajska 20 – ob 11h.

Pestra praznična dogajanja po Sloveniji

Dogajanje bo pestro tudi drugod po Sloveniji, kjer lokalni sodelavci na 7 lokalnih informacijskih točkah Europe Direct pripravljajo različne prireditve.

Osrednja prireditev informacijskih točk Europe Direct bo tradicionalni Filmski teden Evrope. V 14 krajih po Sloveniji se bo med 9. in 27. majem odvilo kar 39 projekcij 22 evropskih sodobnih filmov, prejemnikov evropskih sredstev iz podprograma Media za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Na Dan Evrope, 9. maja,  vas na večer v kinu vabijo v Ajdovščini, Celju, Lendavi, Novi Gorici, na Ptuju in v Sežani. Vabljeni pa tudi na uradno odprtje Filmskega tedna Evrope, ki bo 10. maja v Hiši EU v Ljubljani ob 18. uri. Otvoritveni film bo Belgijski kralj, ki ga v slovenskih kinematografih še ni bilo, pri nas pa bo predvajan tudi v okviru serije poljudnih dogodkov z imenom Odkrivaj EU, ki potekajo v Hiši EU vsak drugi četrtek v mesecu. Vabljeni!

Evropska vas, lutkovne predstave in ostali dogodki

V Celju, Murski Soboti in Radovljici se lahko sprehodite po Evropski vasi, v Mariboru pa se lahko ustavite na stojnici in poveste svoje mnenje o tem, ali si želite več ali manj Evrope, zavrtite kolo sreče in morda zadenete praktično nagrado. Na Ravnah na Koroškem pripravljajo interaktivne igre, s katerimi boste bolje spoznali Evropo. V Celju si boste lahko ogledali razstavo o evropskih volitvah 2019 ter poskusili bogate okuse vin in sirov, ki vas bodo preko kulinarike popeljali po državah članicah EU. Otroci so vabljeni na potovanje po glavnih mestih Evrope z igro Človek ne jezi se, zvečer pa se lahko v družbi komikov Jerneja Celca in Matica Kokošarja nasmejite na večeru Stand-up Europe. Na tržnici pa boste lahko spoznavali slovenske pridelke in živila. V Novem mestu so najmlajši vabljeni k ogledu humorno-poučne predstave Kakčeve dogodivščine po zgodbi švedske avtorice Pernille Stalfelt in predstave O belem mucku, ki je bil čisto črn. Pustolovci boste lahko sodelovali v lovu na zaklade, ljubitelji umetnosti izdelovali miniaturne situle, vabljeni pa tudi na nagradni kviz na informacijski stojnici. Na Jesenicah bo Dan Evrope obarvan športno. Poleg aktivnostih na temo poznavanja Evrope se bodo dijaki in dijakinje pomerili v več športih, na voljo pa bo tudi stojnica z informacijami o mednarodnih izmenjavah mladih Erasmus+.

V Kopru bodo na račun prišli vsi mladi, ki jih zanimajo EU priložnosti za učno mobilnost in razvoj kariere.

Naj bo Dan Evrope tudi vaš dan – pridružite se praznovanju.

J.A.