V prihodnjih dneh lahko pričakujemo povečano število inšpekcijskih pregledov cvetličarjev, vulkanizerjev, svečarjev in drugih stojnic. Tudi pred pokopališči se pričakuje “obisk” velikega števila davčnih nadzornikov.

Vsekakor to ni več novost, saj vlada z “nenapovedanimi obiski” davčnih inšpektorjev išče dodaten denar za svoje nemajhne (nepotrebne) »potrebe«.

Iz žepov davkoplačevalcev so že morali »izpuliti« 2,18 milijona evrov za štiri blindirane osebne avtomobile, 74,5 milijona evrov za nekakšne študije za starostnike, navsezadnje tudi dobrih 70 tisoč evrov za domnevno osebno svetovanje Desusove ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, poroča spletni portal mojepodravje.si

Poleti so inšpektorji opravili 1161 inšpekcijskih nadzorov in domnevne nepravilnosti ugotovili v kar 813 primerih, odmerili so 30,9 milijona evrov dodatnih obveznosti.

Veliko nepravilnosti so ugotovili tudi pri nadzorih fizičnih oseb, navajajo v Finančni upravi RS (Furs). Spomnimo se primera iz Dolenjske, ko so domačinu plačilo kar 1000 evrov globe, ker je brezplačno pomagal sorodniku pri prekrivanju hiše. Na to ni bilo ugovora, globo je moral plačati takoj.

Marjan Šarec se je nad tem najprej čudil, ko bi moral ukrepati pa je zadevo komentiral: “Stane, časa nimam … Komaj folgam.”

Po navedenem zakonu nam ne more »kar vsak« pomagati graditi hišo, pleskati stanovanje in podobno. Brezplačno ne smejo pomagati bratranci in sestrične. Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, ki jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni črti ali stranski črti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.

Brezplačno lahko pomagajo naslednji sorodniki:

  • v ravni črti: starši – otrok (prvo koleno), stari starši – vnuk/vnukinja (drugo koleno), prastari starši – pravnuk/pravnukinja (tretje koleno);
  • v stranski črti: bratje, sestre (drugo koleno), teta/stric-nečak/nečakinja (tretje koleno);
  • tast/tašča – zet/snaha sta v svaštvu (razmerje enega zakonca do sorodnikov drugega zakonca) v ravni črti, in sicer prvo koleno. Sem sodi tudi očim/mačeha – pastorek/pastorka;
  • svaštvo v stranski črti, drugo koleno, to sta svak in svakinja.

Sosed kot fizična oseba sosedu kot fizični osebi brezplačno lahko pomaga, ampak samo to in nič več. Pa razumi, kdor more!

Za državljane je to zapleteno, za vlado in Furs bistveno manj, saj lahko nad nas pošljejo tudi oborožene finančne policiste, kot so to storili v primeru Dolenjca.

O. U.

Vir: mojepodravje.si