Boro Štrumbelj, direktor Direktorata za šport Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: “Ustavite svet. Hočem izstopiti …”

Kaj se dogaja v svetovnem športu?

Vem, da moram biti kot direktor Direktorata za šport previden pri izjavah, a tokrat se moram oglasiti, da so Slovenci seznanjeni, kaj se pravzaprav dogaja v svetovnem športu.

Začeti moram z uvrstitvijo naših odbojkarjev v prvo svetovno ligo dobrega pol leta nazaj. Dosegli so jo na športnem terenu. Naša zlata (srebrna) generacija odbojkarjev je skupaj z odbojkarsko zvezo garala, da je ekipa dosegla uvrstitev med najboljše reprezentance sveta. Potem pa šok iz FIVB. Liga se transformira, v njej bodo igrale le najbolj zanimive – ne najboljše reprezentance, ki nimajo samo ugleda, ampak predvsem samo KAPITAL in široko podporo v publiki.

Slovenija je majhna država

Slovenija kot majhna država v to zgodbo ne spada. Ne bom tudi skrival, da se je predsednik odbojkarske zveze na odločitev FIVB seveda pritožil in skušal doseči pri predsedniku FIVB nič drugega kot to, da si ekipi, ki si je po šestmesečnem projektu in odrekanju zaslužila nastop med najboljšimi reprezentancami sveta, to tudi omogoči. Vem tudi to, kako je ta sestanek potekal in kako podcenjujoč in žaljiv je bil predsednik FIVB do izvoljenega predsednika odbojkarske zveze. Sledilo je EP v košarki in nepozabna zmaga v Istanbulu, ko so si naši fantje pokorili celo Evropo. A ker imam možnost sedeti tudi med odločevalci FIBE, je pricurljalo do mene, da je bil finale Slovenija : Srbija prava mala katastrofa za FIBO z vidika KAPITALA, saj sta v finalu nastopala mala Slovenija in slabo finančno stoječa Srbija. Pri tem je seveda treba opozoriti, da je FIBA najboljšim omogočila, da zmagajo in poklon tem možem. Bo pa zanimivo v prihodnosti spremljati, kako se bo končalo vse skupaj in kakšen status bo imela mala KAPITALSKO nezanimiva Slovenija na košarkarskem zemljevidu.

Da v košarki marsikaj ni urejenega kaže spor med FIBO in ULEBOM in nezmožnostjo, da najboljši košarkarji še nastopajo za reprezentance. KAPITAL to preprosto ne dopušča tega, čeprav je vsaj v košarki prišlo v zadnjem času do določenega zbližanja med FIBO in ULEBOM.

In sedaj rokomet …

In sedaj rokomet. Upam si trditi, da dogajanje na EP na podlagi prej napisanega ni naključje in plačujemo ceno tretjega mesta na SP. Zopet se je mala Slovenija znašla med velikimi popolnoma v nasprotju s KAPITALOM, in to očitno ne gre. Sploh se ne bi spuščal v odločitve sodnikov, saj se vse skupaj kaže kot sistemska stvar, ki jo ne vodi več šport in športne organizacije, ampak ekonomski interesi.

Danes pa je vseeno bila dobra stvar. Na dogodku pred tekmo v slovenski hiši je bila okrogla miza, kjer je sodeloval Aleksander Čeferin, predsednik UEFE. Povedal je, da je velik interes največjih klubov, da se ustvari zaprta liga po vzoru NBA, vendar on in vodstvo UEFE temu odločno nasprotuje in vsaj do leta 2024 tega zagotovo ne bo. To pomeni, da bo vsaj v nogometu še ostala možnost pravljice slovenskega palčka Maribora in bodo sanje mladih nadobudnih nogometašev ostale vsaj še nekaj časa uresničljive in bodo tudi oni ob odličnosti igrali v najvišjih tekmovanjih.

Kje smo torej?

Smo pred polno prevlado KAPITALA predvsem v športih, kjer so sivolasi funkcionarji zaspali pri razvoju svoje panoge in sedaj z zakulisnimi igrami želijo doseči to, kar je UEFA dosegla z vizijo in trdim delom. In zanimivo, da je prav UEFA s 4,5 milijardnim proračunom tista, ki vlaga v male klube, v razvoj nogometa v vsakem kotičku sveta in pravzaprav lahko nogometnim funkcionarjem kljub številnim aferam v preteklosti damo velik poklon, saj omogočajo skoraj enake možnosti za uspeh, tam, kjer je trdo delo.

Danes je Aleksander Čeferin dejal, da je to lahko dosegel, ker je dokazal, da v malih klubih povsod po svetu ustvarjajo igralce, ki bodo nekoč igrali v velikih klubih in ne ti veliki klubi. Smer, ki jo začrtujejo drugi športi, ki so zaspali pa gre v smer zakulisja, ki si želi, da bi postale njihove lige izbrancev, enako pa velja tudi za reprezentance. S tem pa samo prikrivajo lastno nesposobnost.

Vsemogočni kapital

Če se bo tako nadaljevalo, bomo lahko male države prakticirale šport samo še v peskovnikih in gledale, kaj se dogaja v državah z velikim potencialom KAPITALA.
Po dveh letih opažanja, kaj se dogaja s športom, se mi vse bolj zdi, da je potreben velik premislek skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem, ki je edini popolnoma brez nadzora in dela kar se mu zahoče.

Ustavite svet, hočem izstopiti!

In za konec, športniki si za vsa svoja vlaganja v šport zaslužijo, da so za vse tudi dostojno plačani tam, kjer se odločijo, da ne gredo v amaterski šport. Problem je, da tudi v športu niso več zmagovalci tisti, ki si to zaslužijo na športnem terenu, ampak samo še določeni, ki prihajajo iz bogatega okolja. In zato še enkrat: USTAVITE SVET, HOČEM IZSTOPITI! To ne pelje več nikamor.

In za konec velik poklon vsem našim vrhunskim športnikom, ki morajo poleg porazov in zmag velikokrat premagovati tudi zakulisne igre samo zato, ker prihajajo iz majhne S-LOVE-nije 🙂

Boro Štrumbelj

Vir: Facebook ( z dovoljenjem)