V Živalskem vrtu Ljubljana so ob začetku počitnic za obiskovalce pripravili novo pridobitev, to je novo domovanje bobrov ali bobrišče, kot ga imenujejo.

Nenavadno domovanje so s pomočjo pokroviteljstva družbe OBI dobili živalski gradbeni rekorderji in največji predstavniki glodavcev v Evropi. Osemčlansko družino bobrov si bo po novem mogoče ogledati tudi v bobrišču. Na prvi počitniški dan oziroma dan državnosti so izpeljali številne ustvarjalne in poučne dejavnosti, na katerih so obiskovalci lahko spoznavali bobre ter njihovo širše sorodstvo, sicer pa obiskovalce že razveseljujejo številni mladički.

Z 22. junijem so začeli prodajati znižane letne vstopnice.

V družini so odrasel par in šest njunih potomcev.

»V ZOO Ljubljana gojimo kanadske bobre že od leta 1992,« pravi Petra Hrovatin, učiteljica biologije v živalskem vrtu. »Njihovo domovanje je bil doslej bajer v bližini morskih levov, bobrišče pa so si uredili v nadvodnih podzemnih brlogih z zračniki, kjer bivajo in kotijo mladiče. Ker so večinoma nočno dejavne živali, so jih lahko obiskovalci doslej opazovali le pozno popoldne, ko so priplavali iz bobrišča, in na nočnih programih, kot sta taborjenje in nočno vodenje. Bobre, tako kot ostale živali, želimo prikazovati tako, da bodo stalno na ogled vsem obiskovalcem, pri tem pa se bodo tudi dobro počutili, ”skriti” v svojem bivališču.

Zato smo ob pomoči sponzorja OBI zanje v gozdu ob mlaki zgradili novo bobrišče z jezom, ki je nekakšna maketa bobrišč v naravi. Obiskovalci bodo lahko v bobrišče vstopili in si odslej iz neposredne bližine ogledali tudi tisti bolj skriti del njihovega življenja znotraj bobrišča. Obiskovalce ob tem prosimo, da jih tiho in mirno opazujejo ter jih ne vznemirjajo med njihovim počitkom in dejavnostjo v jezercu ali na bregovih.«

Bobre bomo lahko opazovali od blizu.

Bobri so živalski rekorderji v gradnji bivališč ter pravi ekosistemski inženirji. Njihovi jezovi so naravni zadrževalniki in čistilne naprave voda, obenem pa so jezerca za jezovi izredno pomemben življenjski prostor za številne vrste vodnih in obvodnih živali in rastlin.

Novo bobrišče so uredili s pomočjo podjetja OBI. Saša Truden, koordinatorica marketinga pri OBI, pravi, da je to sodelovanje velika priložnost za njihovo podjetje: »Bober je gradbenik, znan tudi kot arhitekt med živalmi. Zaradi tega je tudi zaščitni znak OBI-ja, vodilne trgovine za gradnjo in dom v Nemčiji in Evropi. Z veseljem podpiramo izgradnjo novega bivališča za družino bobra v Živalskem vrtu Ljubljana. Ponosni smo, da smo del jubileja ljubljanskega živalskega vrta, hkrati pa ohranjamo stik z ljubitelji bobrov in gradnje nasploh, ne glede na njihovo starost.«

Otroci so zvesti obiskovalci živalskega vrta.

Trenutno družina šteje odrasel par ter šest njunih potomcev. Starša Obi in Bobi sta v ZOO Ljubljana prišla leta 2015 iz živalskega vrta Brno na Češkem. Samica se je skotila 5. maja 2013, samec pa 6. julija 2011. Povprečno imata vsako leto pet mladičev, ki jih oddajo v druge živalske vrtove po Evropi.

Evropski bober je največji glodavec Evrope. Bobri so tudi rekorderji v živalskem gradbeništvu. Leta 2007 je satelit odkril najdaljši bobrov jez v Alberti v Kanadi. Dolg je 850 metrov. Znanstveniki predvidevajo, da ga je več generacij bobrov gradilo od leta 1970. Prvi človek se je do njega prebil leta 2014. Običajno so jezovi dolgi od 5 do 30 m ter visoki do 3 m.

Kjer je mogoče, bobri kopljejo rove in brloge v blatne bregove. V okoljih, kjer ni ustreznega brega, si bobri iz debel, vej, rastlinja in blata zgradijo bobrišča. Bobrovo domovanje je iz dveh delov: prvi je namenjen sušenju kožuha ob prihodu iz vode, drugi, suhi del, pa bivanju in spanju. Merijo lahko do 6 metrov premera in višine do 2 metra. Takšno je zgrajeno tudi v ZOO Ljubljana.

Novo domovanje bobrov Fotografije: ZOO Ljubljana

Bobri so glodavci. Močni in dletasti sekalci so preoblikovani v stalno rastoče in izjemno močne glodače. Na sprednji strani jih prekriva močan in tanek sloj sklenine, ki jim daje ostrino in je zaradi vsebnosti železa kostanjevo rjave barve. Široki so pol centimetra in dolgi do 2,5 cm.

Z njimi lahko drevo premera 10 cm preglodajo v nekaj minutah, drevo premera do 40 cm pa v eni sami noči.

Bobri podirajo drevesa vedno iz določenega razloga in nikoli naključno. Večje in debelejše drevo je nosilno za jez ali bobrišče. Mlada drevesa podirajo za hrano. Od vode se običajno ne oddaljijo za več kot 10 m. Bobrov značilni ploščati in luskasti rep je vsestranski pripomoček. Služi jim kot krmilo, zaloga maščobe, za uravnavanje telesne temperature v vročini in opozarjanje na nevarnost.

Bobrovina je dišavni izloček, s katerim označujejo svoj teritorij in eden glavnih razlogov za njihovo ogroženost, saj so ga še nedavno uporabljali v zdravilstvu in za izdelavo parfumov.

Primož Hieng


V ZOO veliko naraščaja

Obiskovalce živalskega vrta še posebej navdušuje naraščaj. Letos že pestujejo antilope, alpake, indijski ježevec, zebuji, marmozetke, damjaki, navadni jeleni, divji prašiči, losi in severni jeleni. V kratkem naraščaj pričakujejo tudi pri kozorogih.