Ocvrt krompirček je za veliko ljudi, od najmlajših do najstarejših, najljubša jed.
Zakaj je tako, čeprav vsebuje pa veliko kalorij, natrija in transmaščobnih kislin?
Pomfrit tudi nima skoraj nobene hranljive vrednosti, zato bi se mu bilo sicer najboljše čim bolj izogibati, vendar pa je njegov okus tisti, ki se mu ne moremo upreti.
Strokovnjaki so v zadnjem času odkrili povezavo med uživanjem ocvrtega krompirčka in večjim tveganjem za smrt.
Nova študija je namreč pokazala, da ljudje, ki hodijo v restavracije s hitro prehrano več kot dvakrat na teden, podvojijo tveganje za prezgodnjo smrt.
V raziskavi, ki je trajala osem let, je sodelovalo 4400 ljudi, v starosti med 45 in 79 let. Redno so izpolnjevali vprašalnike, v katerih so jih spraševali tudi to, kako pogosto jedo ocvrt krompir. Med raziskavo je umrlo 236 anketirancev, kjer se je izkazalo, da so ti veliko bolj pogosti jedli ocvrt krompirček, kot pa ostali anketiranci.
Jessica Cording, strokovnjakinja za prehrano, pravi, da ni isto, če krompirček kombiniraš s solato ali hamburgerjem. Poudarila je še, da ljudje, ki so umrli med raziskavo, niso umrli samo zato, ker so jedli krompirček, ampak zato, ker so na splošno jedli nezdravo in živeli nekvalitetno življenje, piše Daily Mail.
D. M.