Zvone Černač: Ne gre za politično nagajanje, to je počela koalicija

Poslanska skupina SDS je danes vložila zahtevek za ponovno odločanje o vrsti parlamentarnega postopka pri sprejemanju Zakona o dolgotrajni oskrbi. Minister Maljevac je ob tem dejal, da gre pri tem za politično nagajanje, kar v poslanski skupini SDS odločno zavračajo.

Kot je dejal Zvone Černač, poslanska skupina SDS nasprotuje odločanju o zakonu po nujnem postopku, saj za to ni nikakršne podlage. Poslovnik namreč določa, da je mogoče obravnavati zakone po nujnem postopku ob predpostavki obstoja treh okoliščin, in sicer v primeru vojne, naravnih nesreč in če bi zaradi nesprejetja posameznega zakona nastale težko popravljive posledice za državo. V konkretnem primeru noben od teh pogojev ne velja.

Izjave, da SDS s tem politično nagaja, so, kot pravi Černač, neresnične. Po njegovih besedah se je politično nagajanje zgodilo, ko je aktualna koalicija zamaknila izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra 2021, češ da bo ta pripravljen po široki javni razpravi in sprejet po rednem postopku. Zakon je bil sprejet na dopisni seji, v javni obravnavi pa je bil le 5! dni. Pogojev za sprejmanje po nujnem postopku NI.

V poslanski skupini SDS ocenjujejo, da je pri sprejemanju zakona grobo kršena in zlorabljena formalna procedura, zakon pa da je slab, saj daje upravičencem manj pravic, državljane pa z uvedbo novega davka bistveno bolj obremenjuje.